Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jan Swinkels

Jan Swinkels

Het oorlogsverhaal over Jan Swinkels. Hij is op 2 juni 1926 geboren in Haaren (N.B.), woonde in 1944 in Moergestel. Hij werkte bij Marinus Vugts van de 4 winden. Hij was 17 jaar toen hij in Tilburg, volkomen willekeurig, door de Duitse bezetter werd opgepakt en uiteindelijk werd afgevoerd naar het doorgangskamp Amersfoort, waar hij getuige werd van mishandelingen en moord.

Van Moergestelnaar Jos Denissen, auteur van het boek 'Der Übermensch', ontvingen wij het verhaal over de belevenissen van Jan Swinkels uit Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als bronnen voor zijn verhaal noemt hij het door A.A.A.M. Smits in 1994 uitgebrachte boek “Moergestel 1940-1944” en gesprekken met oudere inwoners van Moergestel en de weduwe van Jan Swinkels.

Carnaval 1944

Zondag 20 februari 1944 was het eigenlijk carnaval. Maar omdat een dergelijk evenement door de Duitsers verboden was, werd carnaval in die tijd niet gevierd in Midden-Brabant. De katholieke kerk had in de dagen voor Aswoensdag het veertigurengebed. Samen met een aantal jongelui uit Moergestel zou Jan Swinkels van zijn ouders hier ook aan deel moeten nemen. In plaats daarvan besloten Jan Swinkels, Jan en Jaon op ’t Hoog, Theo Mulders en Denis Ketelaars te gaan dansen in Tilburg.

Opgepakt door Duitse soldaten

Op weg naar de dansschool van Ton Smets in de Heuvelstraat in Tilburg werden ze, wegens samenscholing, door Duitse soldaten aangehouden en kregen ze het bevel om in te stappen in de klaarstaande militaire vrachtwagens.
Bij een jongen uit Diessen werd een strooibiljet van de geallieerden aangetroffen. Omdat de soldaten in de veronderstelling waren dat de groep uit Moergestel ook tot de groep van de “dader” behoorde werd de hele groep als politieke gevangenen bestempeld.
Na eerst 4 dagen opgesloten te zijn geweest in de Willem II Kazerne (foto rechts boven) en vervolgens in het Huis van Bewaring in Den Bosch werden ze afgevoerd naar het concentratiekamp Amersfoort.

Kamp Amersfoort

Bij aankomst in het kamp (foto rechts) werden de jongens kaal geschoren. Ze moesten 6 weken in het kamp blijven en waren getuige van een aantal verschrikkelijke gebeurtenissen. Onder andere het verscheuren van een medegevangene door een bloedhond.

Vier van Breda

Kamp Amersfoort stond bekend als zeer wreed. Hoofd administratie en plaatsvervangend commandant Joseph Kotalla werd bekend als één van de "Vier van Breda". Na de oorlog werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij zou in gevangenschap overlijden

Het hele verhaal

Het volledige verhaal over Jan Swinkels is te lezen door op onderstaande button te klikken.

Terug naar het overzicht