Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > concentratiekamp Amersfoort

Kamp Amersfoort


Monument De Stenen Man Kamp AmersfoortKamp Amersfoort was in de Tweede Wereld­oor­log een concen­tratiekamp. Het was een doorgangskamp (Polizeiliches Durchgangslager) voor doorvoer van gevangenen naar kampen in Duitsland. Op 18 augustus 1941 kwamen de eerste gevangenen aan in Kamp Amersfoort. Het was een groep van bijna 200 communisten, uit kamp Schoorl. In Kamp Amersfoort werden niet alleen politieke tegenstanders van het naziregime gevangen gezet. De grootste groep bestond uit opgepakte onderduikers, meestal jongens en mannen die aan de arbeidsinzet hadden willen ontkomen.

Berucht

Amersfoort was een berucht kamp. Kampbeulen als de SS'er Kotälla en Berg maakten er de dienst uit en waren zeer wreed. De gevangenen moesten met onvoldoende voedsel zwaar werk verrichten, zoals het zogenaamde 'boscommando': het rooien en hakken van bomen.

Executies

Er vonden ook executies plaats op de zogenaamde schietbaan, onder andere als represaille op de mislukte aanslag op SS-officier Hanns Albin Rauter, de nazi-Duitse leider van de politie in Nederland.

20.000 deportaties

In Kamp Amersfoort verbleven in de jaren 1941-1945 in totaal 37.000 gevangenen. Daarvan werden er circa 20.000 gedeporteerd naar (meestal Duitse) concentratiekampen. In totaal kwamen in Kamp Amersfoort 650 gevangenen om het leven.

Documentaire

In opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Amersfoort heeft Pia Media een documentaire gemaakt met getuigenissen van ex-gevangen van het concentratiekamp. Deze is uitgezonden door kabelomroep ONS
U kunt de documentaire hier >> zien.

Video clip

Ook is er een videoclip gemaakt met authentieke beelden van het kamp.
U kunt de videoclip hier >> zien

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van Herinneringscentrum Kamp Amersfoort.

Tekst en foto: Pia Media