Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Nic Snaas

Nic Snaas

Nic Snaas is tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gevangen gezet in Kamp Amersfoort. Hij is opgepakt nadat hij zich aan de Arbeidseinsatz (gedwongen tewerkstelling in Nazi Duitsland) had onttrokken.

Nic Snaas is nu 97 jaar. In de video die is gemaakt ter gelegenheid van de herdenking van Kamp Amersfoort, 75 jaar na de oorlog, vertelt hij over zijn gevangenneming en het verblijf in het kamp en over de mishandelingen van gevangenen waarvan hij getuige was.
In het kamp heerste de angst om het niet te overleven. Niet alleen door de zware dwangarbeid die de gevangenen in lange dagen moesten verrichten, maar ook door het gebrek aan voedsel en de ziekten die er heersten.

Werken op vliegbasis Soesterberg

Op het in de buurt gelegen vliegveld Soesterberg moeten vele gevangenen zwaar werk verrichten. Nic Snaas is een van hen. Als de gevangenen dagelijks moeten marcheren van het kamp naar het vliegveld krijgen de ze soms door omstanders wat brood toegeworpen. Nic Snaas maakt van de tochten naar het vliegveld gebruik om briefjes aan omstanders te smokkelen met het verzoek ze aan zijn familie door te spelen.

Op lijst concentratiekamp Neuengamme

Nic Snaas is een van de 1165 gevangenen die op de lijst staan om op 8 september 1944 naar concentratiekamp Neuengamme afgevoerd te worden. Hij weet dat de kans dat je daar levend vandaan komt heel erg klein is. Een Nederlandse dokter in het kamp heeft weten te voorkomen dat Snaas naar Duitsland werd getransporteerd. Op het allerlaatste moment heeft de dokter bij de naam Snaas laten zetten dat deze aan zeer besmettelijke dysenterie  zou lijden. En zo is Snaas aan transport naar Neuengamme ontkomen. Hij overleefde de oorlog.

Koor familileden

Nic Snaas heeft 6 kinderen en 8 kleinkinderen. Zijn dochter Nicoline (58) (afbeelding rechts) heeft het initiatief genomen een koor op te richten van familieleden van oud-gevangenen van Kamp Amersfoort. Ze is trots op haar vader en op alle gevangenen die de ontberingen in Kamp Amersfoort hebben moeten ondergaan.

Aantallen

Van 1941-1945 verbleven in totaal 37.000 gevangenen in Kamp Amersfoort. Daarvan werden er circa 20.000 gedeporteerd naar -meestal Duitse- concentratiekampen. In Kamp Amersfoort kwamen 650 gevangenen om het leven. Zij werden gefusilleerd of kwamen door mishandelingen of ontberingen om het leven.

Terug naar het overzicht