Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jean van Geuns

Jean van Geuns

Het oorlogsverhaal van Jean van Geuns. Zijn vader Ernest van Geuns, die ook in het verzet zat, was gevangen gezet in Kamp Amersfoort en is door de Duitsers op 21 juli 1944 gefusilleerd op de nabij gelegen Leusderheide.  

Onderdeel van de digitale herdenking van de slachtoffers van het Nederlandse concentratiekamp Amersfoort op 19 april 2021 -gemaakt en uitgezonden door Herdenken TV - was ook een video-portret van Jean van Geuns. Deze video is hierboven te zien. 

Het verhaal van Jean van Geuns

De naam Jean van Geuns (foto rechts kort na de oorlog) werd bij toeval door Floris van Dijk, beleidsmedewerker bij een ministerie, ontdekt tijdens historisch onderzoek in de kampadministratie van de Noorse strafgevangenis Falstad. Deze vergeten verzetsman bleek al jaren in de Verenigde Staten van Amerika te wonen. 

Mensen smokkelen naar veilig gebied

Tijdens de oorlogsjaren smokkelde Van Geuns in Nijmegen geallieerde piloten en Joodse gezinnen naar veilig gebied en in Gent was hij betrokken bij drie bomaanslagen op SS en Wehrmacht.

Naar Engeland

Drie keer probeerde de Nederlander naar Engeland af te reizen om zich aan te sluiten bij het leger. Bij de derde keer (via Zweden) werd Van Geuns in 1944 in Noorwegen gepakt en opgesloten in strafgevangenis Falstad (Noorwegen).

Emigratie naar Amerika

Na de oorlog emigreerde Jean van Geuns naar Amerika. Floris van Dijk wist de verzetsman met enig fortuin op te sporen. In april 2019 bezocht hij de toen  95-jarige Van Geuns.
Het hele artikel over Van Dijk’s bezoek aan Van Geuns is te lezen op de website van Historiek.

Jean van Geuns is op 18 februari 2021 in zijn slaap overleden. Hij is 96 jaar geworden.

Terug naar het overzicht