Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Antoon van Lierop

Antoon van Lierop

Om te ontkomen aan de Arbeidseinsatz duikt Antoon van Lierop onder. Na verraad wordt hij gepakt en komt terecht in diverse concentratiekampen. Hij moet als dwangarbeider werken in de SS Baubrigade om spoorlijnen te repareren.Daar verdwijnt hij en is nooit meer teruggevonden. Zijn broers startten een zoektocht en vertellen Antoon's verhaal in de video.

Antoon van Lierop uit het Noord-Brabantse Heeze, was in de Tweede Wereldoorlog, om te ontkomen aan de Arbeidseinsatz,  ondergedoken in Heeze. Hij werd in 1943 verraden en opgepakt door de Duitse bezetter.

Concentratiekampen

Hij kwam terecht in de concentratiekampen Amersfoort, Neuengamme, Ladelund en daarna weer in Neuengamme. Daar werd hij aan het eind van de oorlog als dwangarbeider tewerkgesteld bij de SS Baubrigade, die bestond uit 500 gevangenen. Ze sliepen in goederenwagons en moesten spoorwegen repareren, die vernield waren door bombardementen van de geallieerden. Antoon is op 6 april 1945 voor het laatst gezien in de Duitse plaats Soest, waar de Baubrigade aan het spoor werkte. Daarna is hij verdwenen en nooit meer teruggevonden.

Zoektocht

Zijn broers zijn nog altijd op zoek naar sporen van Antoon. In de video gemaakt door Pia Media voor de Oorlgsgravenstichting vertellen zij het oorlogsverhaal over Antoon van Lierop en bezoeken in Bad Sassendorf een gedenksteen van de Oorlogsgravenstichting, waarop namen van vermiste Nederlandse dwangarbeiders vermeld staan. Daarbij ook de naam van Antoon van Lierop.

Terug naar het overzicht