Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jan van Gorp

Jan van Gorp

Jan van Gorp woonde in Moergestel en werkte bij transportbedrijf Toon Mertens, die verschillende Moergestelse mannen in dienst had en daarmee voorkwam, dat ze naar Duitsland moesten om te werken in het kader van de Arbeitseinsatz. Voor Jan dreigde het toch bijna mis te gaan.

Van Moergestelnaar Jos Denissen, auteur van het boek 'Der Übermensch', ontvingen wij het verhaal over de belevenissen van Jan van Gorp uit Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hieronder een samenvatting: "Opgepakt door de Duitse bezetter, werd Jan afgevoerd naar Amersfoort. Door bemiddeling van "soldatenmoeder” M.A. Hiddink de Haan heeft hij van de commandant na drie dagen zijn vrijheid terug gekregen".

Bezems maken

"Jan van Gorp (foto rechts met vrouw en 2 kinderen ca. 1935) had de taak om van heide in de buurt van de Belgische grens bezems te maken. Hij verbleef de hele week in de buurt van zijn werkterrein. Op maandagmorgen stapte hij op zijn fiets naar de grene en kwam zaterdagmiddag weer thuis. Het verblijf in de buurt van België bood hem de kans om iedere week een kilo of 10 shag te smokkelen in een gordel om zijn middel. Deze ‘smokkelwaar’ werd door de lokale bevolking met open armen ontvangen", aldus Jos Denissen.

Aanhouding

Denissen vervolgt: "Op een kwade dag werd Jan aangehouden door Duitse militairen. Bij fouillering vonden de Duitsers een lijstje met namen van Nederlandse militairen. Jan werd meegenomen naar Eindhoven, waar hij stevig werd ondervraagd. De bezetter veroordeelde hem tot tewerkstelling in Duitsland in het kader van de Arbeidseinsatz. Hij werd geboeid en begeleid door een Nederlandse politieagent op de trein gezet naar Amersfoort. Vanaf station Amersfoort gingen ze te voet naar de Wehrmachtkazerne".

Soldatenmoeder

"Al wandelend kwamen ze langs een woning, waar een vrouw uit het openstaande raam naar hen zwaaide. De agent liep samen met Jan naar het raam en begon een gesprek met de vrouw, die hen tenslotte uitnodigde om binnen een uitsmijter te nuttigen. Binnen kreeg Jan de gelegenheid om zijn verhaal tegen haar te vertellen. De vrouw was M.A. Hiddink-de Haan, die de bijnaam ‘soldatenmoeder’ had. Ze beloofde te onderzoeken wat ze voor Jan kon doen. Na drie dagen werd Jan bij de commandant geroepen en kreeg te horen, dat hij terug naar zijn gezin in Moergestel mocht. Hij en zijn gezin overleefden de oorlog.
Mevrouw Hiddink-de Haan is na de oorlog veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens collaboratie met de Duitse bezetter", aldus Jos Denissen.

Het hele verhaal

Het volledige verhaal over Jan van Gorp is te lezen door op onderstaande button te klikken.


 


 

 

Terug naar het overzicht