Pauline de la Combé
Pauline de la Combé vertelde aan haar dochter Elly Hoed het verhaal over Tineke Bogaard. Tineke was op de kostschool van het nonnenklooster in Malang bevriend met Pauline. Tijdens de bersiap is Tineke vermoord door pemoeda's (Indonesische opstandelingen).
Dit is het verhaal dat Elly Hoed van haar moeder hoorde en dat ze graag wil delen:
"Mijn moeder Pauline de la Combé (rechts op de trouwfoto met mijn vader Fred Hoed) heeft vanaf dat ik zo'n zeven of acht jaar oud was, mij het afschuwelijke verhaal verteld, dat een van haar beste vriendinnen, Tineke Bogaard, die ze kende van de nonnen kostschool in Malang, op beestachtige wijze in de bergen bij Malang vermoord is".
Sterke band met Tineke
Elly Hoed (foto rechts) is inmiddels 65 jaar. Haar hele leven heeft zij een zeer sterke band gevoeld met Tineke Boogaard, die ze nooit heeft gekend. Door het verhaal van haar moeder, is Tineke een onderdeel van haar leven geworden. Tot op de dag van vandaag: "Tineke Boogaard is mijn hele leven met mij mee gaan lopen. Het verhaal van Tineke is er een van afschuw. Dat van mijn moeder is er een van hoop", aldus Elly Hoed.
Zwanger
Ze vervolgt: "Mijn moeder zat op kostschool bij het Klooster der Ursulinen van de nonnen in Malang. Evenals Tinke Boogaard. Ze werden vriendinnen. Het moet zo rond de Japanse capitulatie in augustus 1945 geweest zijn dat Tineke Boogaard, die toen zo'n 15 jaar was, zwanger bleek te zijn. Daarom werd ze door de nonnen weggestuurd uit het klooster. Zij heeft nooit geweten of het kindje van Tineke geboren is."
Moordpartijen door pemoeda's
"Ongeveer 2 tot 3 maanden later hoorde mijn moeder dat haar vriendin Tineke, samen met mevrouw Moormann waar ze logeerde en haar zoontje Clem, in de bergen bij Malang op beestachtige wijze was vermoord door pemoeda's.
Deze afschuwelijk boodschap kreeg mijn moeder, die nog steeds in het nonnenklooster zat, vlak voordat het klooster omsingeld werd door de pemoeda's, die dreigden het in brand te steken.
Ze vreesde dat zij en de anderen hetzelfde te wachten zou staan als haar vermoorde vriendin Tineke..."
Het nonnenklooster
"Moeder-overste moest van de pemoeda's de poort van het Ursulinen Klooster (foto rechts) openen en dan, zeiden de pemoeda's, zou iedereen gered worden. Maar de moedige moeder-overste wist als ze dat zou doen, wat er dan stond te gebeuren...De poort bleef dicht. Alle meisjes en nonnen moesten zich van de moeder-overste in de kapel van het klooster verschuilen, omdat die het langst stand kon houden.
Biddend en hopend op een wonder zaten ze opeengepakt in de kapel (foto rechts). Mijn moeder en haar zussen gingen bij elkaar onder het Mariabeeld zitten. Met gevouwen handen....meisjes van negen tot zeventien jaar. Gedurende een lange dag en nacht stonden zij doodsangsten uit. Vreezend dat ze net als Tineke op beestachtige wijze vermoord of levend verbrand zouden worden."
Bevrijding
"In de morgen van dag twee werd er ineens op de deur van de kapel geklopt. Mijn moeder en haar zusjes dachten, dit wordt ons einde. Ze waren verstijfd door angst, vertelden ze mij later.
Maar moeder-overste heeft waarschijnlijk voorvoeld wie er op de kapeldeur klopten. Onverschrokken deed ze open. Mijn moeder en haar zussen geloofden hun ogen niet. Het waren militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Ze kwamen hen bevrijden.
'Vooraan stonden de Ambonese KNILers. Dat zal ik mijn leven lang nooit meer vergeten', vertelde mijn moeder.
Herdenken
"Er werden circa honderd meisjes en tien nonnen gered. Een geschenk uit de hemel. Er was een wonder geschied!.
Mijn moeder heeft het overleefd en in Nederland samen met mijn vader een prachtig leven mogen opbouwen en dit ook aan ons kinderen gegeven. Ik voel mij daarom een meer dan bevoorrecht mens dat ik dit verhaal, nu mijn moeder niet meer leeft, mag doorvertellen.
Tineke Boogaard is als familie voor mij. Elk jaar op 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie, herdenk ik speciaal ook Tineke. En daarmee alle vergeten geschiedenissen uit Nederlands-Indië. Ze mogen nooit verloren gaan".
Video
Meer over de moord op Tineke Boogaard en Mevrouw Moormann en haar zoontje Clem is te vinden op de video van Ine Van Oers-Moormann. Deze is hiernaast te bekijken door op de startbutton te klikken van de foto (rechts) van de familie Moormann.