Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Raviv van Renssen

Raviv van Renssen

Raviv van Renssen was blauwhelm en diende bij het VN-Dutchbat tijdens de Joegoslavië-oorlog. Hij is op 8 juli 1995 door vijandelijk vuur van de toenmalige moslim-republiek Bosnië om het leven gekomen. Raviv van Renssen was boordschutter en had volgens schema op verlof in Nederland moeten zijn toen hij in het zuidelijk deel van de enclave Srebenica in Bosnië werd doodgeschoten.

Van Renssen was op weg naar Srebenica met zijn peloton, nadat hun observatiepost verwoest was door Bosnische Serviërs. Observatiepost 'Foxtrot' lag al een aantal dagen onder vuur en was de eerste post die opgegeven moest worden. Het team zag zich gedwongen terug te keren naar het kampement in Srebenica.

Checkpoint

Daarbij passeerden de blauwhelmen een checkpoint van het Bosnische regeringsleger. Van Renssen zag de post het eerst naderen, want hij stak met zijn bovenlichaam uit de koepel van het pantservoertuig. De commandant had hem opdracht gegeven op zijn positie te blijven. De VN-pantservoertuigen beschikken ook over een periscoop, maar kolonel Dedden van de crisisstaf verklaarde dat de terreinomstandigheden in Bosnië het gebruik ervan lastig maken.

Dodelijk schot

De moslim-militairen eisten dat de VN'ers stopten, waarschijnlijk om hen te dwingen hun observatiepost weer in te nemen. De Nederlanders hebben dat stopteken genegeerd. Kort daarop is Van Renssen vol in zijn gezicht geraakt. Volgens defensie hebben de Nederlanders het vuur niet beantwoord. De boordschutter overleed dezelfde dag in het VN-hospitaal in Srebenica.

Ontkenning

President Izetbegovic van de toenmalige moslim-republiek heeft ontkend dat zijn troepen het dodelijke schot hebben gelost. Maar volgens kolonel Dedden van de crisisstaf van het ministerie van defensie in Den Haag duidde alles daarop. Raviv van Renssen is 25 jaar geworden.

Terug naar het overzicht