Willem Frederik Ritmeester
Willem Frederik Ritmeester wordt na de Japanse bezetting op transport gesteld naar Bandoeng op het eiland Java. Hij komt als 60-jarige man terecht in het Jappenkamp kamp Baros. Daar overlijdt hij. Een reportage gemaakt door Pia Media voor de Oorlogsgravenstichting.
Willem Frederik Ritmeester wordt geboren in Lobith.
Hij gaat in 1906 als 21-jarige man naar Indië, waar hij als inspecteur bij de Firma Klomp te Soerabaja de tabak keurt, die naar Nederland geëxporteerd moet worden. Als hij in 1940 met zijn gezin met verlof wil gaan, vallen de Duitsers Nederland binnen, waardoor de reis niet door kan gaan.
Japanse bezetting Nederlands-Indië
Twee jaar later wordt Nederlands-Indië bezet door Japan. Ondanks hevig verzet valt Nederlands-Indië na enkele dagen in Japanse handen. In 1943 worden in Soerabaja honderden Nederlanders opgepakt door de Japanse bezetter. Ook Willem Frederik Ritmeester wordt daar gevangen genomen. Na enkele dagen wordt hij op transport gesteld naar Bandoeng. Hij komt als 60-jarige man terecht in het kamp Baros. Daar overlijdt hij. Zijn zoon Wim zal hem niet meer terug zien.
Wim Ritmeester
Wim Ritmeester verliest zijn vader als hij 14 jaar is. Wat hem nu nog rest zijn dierbare herinneringen aan vroeger tijden. Zestig jaar later staan Wim Ritmeester en zijn drie zonen op het ereveld Leuwigajah op Java. Op één van de witte kruisen staat een de naam van hun vader en grootvader: Willem Frederik Ritmeester.