Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Bombardement Geleen

Bombardement Geleen

Op 5 oktober 1942 vlogen 256 Engelse bommenwerpers uit om de stad Aken te bombarderen. Door het slechte weer werden fouten gemaakt in de navigatie. Ook de onderlinge communicatie tussen de piloten was verstoord. Daardoor werden de lichten van de Staatsmijn Maurits aangezien voor die van Aken. Tussen 22 en 23 uur wierpen meer dan dertig bommenwerpers tientallen brisantbommen, honderden fosforbommen en meer dan vijftienduizend brandbommen op Geleen, Spaubeek en Beek.

Geleen

In Geleen waren 83 doden en honderden gewonden te betreuren. Bijna de hele woningvoorraad was verwoest of beschadigd. 3000 Mensen waren dakloos. In de Staatsmijn Maurits waren 4000 mensen aan het werk, van wie 1700 ondergronds. Er vielen twee doden. De ondergronders zaten een hele dag opgesloten omdat de elektriciteit en dus de liften buiten werking waren.

Beek en Spaubeek

In Beek en Spaubeek, aan de rand van het gebombardeerde gebied, waren door minstens acht brisantbommen en meer dan drieduizend brandbommen minstens dertig huizen geheel verwoest en tientallen andere beschadigd. Er viel 1 dode.

Bron: beeksverleden.nl
Foto's: Heemkundevereniging Geleen


HIERONDER: VERHALEN BOMBARDEMENT GELEEN