Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Bombardementen Den Helder

Bombardementen op Den Helder

Op 1 januari 1940 was het inwoneraantal van marinestad Den Helder ruim 37.000. Bij de bevrijding in mei 1940 was het gedaald tot 7000. De bevolking van Den Helder was tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland voor een groot deel geëvacueerd als gevolg van de voortdurende bombardementen op Den Helder. De eerste bombardementen werden gedaan door de Duitsers bij de inval van Nederland in de meidagen van 1940. Daarna tijdens de Duitse bezetting waren er aanhoudende bombardementen van de Engelsen en Amerikanen op stellingen van het Duitse bezettingsleger, dat de stad en de haven in bezit had genomen.

Burgerdoelen getroffen

Bij de -meestal nachtelijke- bombardementen van de Engelsen werd niet alleen het marine complex, maar ook burgerdoelen getroffen. Den Helder werd daardoor steeds onveiliger voor de inwoners. Steeds meer Heldenaren vluchtten naar veiliger dorpen en steden in de omgeving. Vanaf 1943 werd door de Duitse bezetter de hele stad tot Sperrgebiet verklaard en werden de nog aanwezige burgers tot evacuatie gedwongen.

Afbraak van de oude binnenstad

De Duitsers hadden een vrij schootsveld nodig voor een eventuele Engelse invasie. De Atlantikwall vereiste de sloop van alle bebouwing langs de zeedijk. Niet alleen 19e-eeuwse panden langs de Kanaalgracht en de Weststraat werden afgebroken, ook de complete Oude Helder – de 18e-eeuwse binnenstad – viel ten prooi aan de slopershamer van de Duitsers.

De bevrijding

Toen de stad in 1945 bevrijd werd, keerde maar een deel van de bewoners terug. Niet alleen was een deel van hen slachtoffer geworden van de oorlogshandelingen en de holocaust, maar overlevenden stelden hun terugkeer vooral uit omdat het aanvankelijk niet zeker was of de Nederlandse marine – en dus de werkgelegenheid – na de oorlog in de gehavende stad zou terugkeren.

Cijfers

  • Den Helder kreeg 160 aanvallen te verduren. Daarbij werden 117 keer bommen afgeworpen.
  • De Rijkswerf Willemsoord (de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine) werd 25 keer getroffen.
  • Er vielen 178 doden, 56 zwaargewonden en 133 lichtgewonden.
  • De meeste bombardementen vonden plaats in 1940 (59) en 1941 (26). In 1942 (12), 1943 (7), 1944 (10) en 1945 (3) liep het aantal terug.
  • De bombardementen en de sloop van het stadsdeel ‘ouwe Helder’ op last van de Duitse bezetter, leidde tot een omvangrijke stroom vluchtelingen.
  • Zij zochten onderdak in omliggende dorpen en steden in de kop van Noord-Holland. En soms ook verder weg, zoals in Friesland.
    (bron Wikipedia e.a.)

​​​​​​​Uitgebreide informatie over de bombardementen op Den Helder is te vinden op NPO Kennis >>

HIERONDER: VERHALEN OVER DE BOMBARDEMENTEN OP DEN HELDER