Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Overval Huis van Bewaring Assen

Overval Huis van Bewaring Assen


Overval Huis van Bewaring Assen 11 december 1944De overval op het Huis van Bewaring in Assen vond plaats op 11 december 1944. Hierbij werden 31 verzetsmensen bevrijd zonder bloed te vergieten. De groep zou op 12 december geëxecuteerd worden door de Duitsers. Ze noemden zich de Gideonsbende.

Arrestaties

De meeste gevangenen waren in de daaraan voorgaande twee maanden door de Duitsers gearresteerd. De meesten waren tussen 20 en 30 jaar. Een assistent-bewaker gaf informatie door aan de knokploeg, die enkele dagen de gevangenis in de gaten hielden om te zien hoeveel Duitsers er waren.
Alle bevrijde gevangenen overleefden de Tweede Wereldoorlog. Er werden na de overval en de bevrijding van de verzetsmensen in Assen en omgeving geen represaillemaatregelen genomen door de Duitsers.

De Gideonsbende

In de documentaire ‘De Gideonsbende’, gemaakt door Pia Media, vertellen de inmiddels overleden Jan Bulthuis en zijn zuster Marie, samen met nog enkele bevrijde verzetsmensen, het spectaculaire verhaal van hun overval op de gevangenis in Assen, die slecht een kwartier heeft geduurd.

De documentaire De Gideosnbende is hier>> te zien

tekst en foto: Pia Media