Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Overval Huis van Bewaring Assen

Overval Huis van Bewaring Assen


Overval Huis van Bewaring Assen 11 december 1944De overval op het Huis van Bewaring in Assen vond plaats op 11 december 1944. Hierbij werden 31 verzetsmensen bevrijd zonder bloed te vergieten. Er waren aanwijzingen dat alle leden van deze verzetsgroep, die zich De Gideonsbende noemde, op het punt stonden op 12 december 1944 geëxecuteerd te worden door de Duitsers. Door de bevrijdingsactie van het verzet kon dit  voorkomen worden.

Arrestaties

De meeste gevangenen waren in de daaraan voorgaande twee maanden door de Duitsers gearresteerd. De meesten waren tussen 20 en 30 jaar. Een assistent-bewaker gaf informatie door aan de knokploeg, die vervolgens enkele dagen de gevangenis in de gaten hielden om te zien hoeveel Duitsers er actief waren en op welk tijdstip.
Alle bevrijde gevangenen overleefden de Tweede Wereldoorlog. Er zouden na de overval en de bevrijding van de verzetsmensen in Assen en omgeving geen aan de overval gerelateerde represaillemaatregelen genomen zijn door de Duitsers.

De Gideonsbende

In de documentaire ‘De Gideonsbende’, gemaakt door Pia Media, vertellen de inmiddels overleden Jan Bulthuis en zijn zuster Marie, samen met nog enkele bevrijde verzetsmensen, het spectaculaire verhaal van hun overval op de gevangenis in Assen, die slechts een kwartier heeft geduurd.

De documentaire De Gideosnbende is hier>> te zien

tekst en foto: Pia Media