Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jan Bulthuis

Jan Bulthuis

Jan Bulthuis was lid van het verzet in Noord-oost Drenthe. Hij was een van de bevrijders van 31 ter dood veroordeelde verzetsmensen die door de Duitsers opgesloten waren in het Huis van Bewaring in Assen.

De overval op het Huis van Bewaring in Assen vond plaats op 11 december 1944. Hierbij werden 31 verzetsmensen bevrijd zonder bloed te vergieten. De groep zou op 12 december geëxecuteerd worden door de Duitsers. De meeste gevangenen waren in de daaraan voorgaande twee maanden door de Duitsers gearresteerd. De meesten waren tussen 20 en 30 jaar. Een assistent-bewaker gaf informatie door aan de knokploeg, die enkele dagen de gevangenis in de gaten hielden om te zien hoeveel Duitsers er waren.

Overleefd

Alle bevrijde gevangenen overleefden de Tweede Wereldoorlog. Er werden na de overval en de bevrijding van de verzetsmensen in Assen en omgeving geen represaillemaatregelen genomen door de Duitsers.

Documentaires

Er zijn twee verhalen gefilmd, waarin Jan Bulthuis aan het woord komt, te weten:

  • ‘De Gideonsbende’  gemaakt door Pia Media en op televisdie uitgezonden door de EO. Hierin vertellen de inmiddels overleden Jan Bulthuis en zijn zuster Marie, samen met nog enkele bevrijde verzetsmensen, het spectaculaire verhaal van hun overval op de gevangenis in Assen, die slecht een kwartier heeft geduurd. 
  • 'Vrijwillig voor het Vaderland', gemaakt door Pia Media en ook op televisie uitgezonden door de EO. Hierin komt Jan Bulthuis aan het woord over zijn tijd als OVW-er in toenmalig Nederlands-Indië.

 

Terug naar het overzicht