Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Overval Werfstraatgevangenis Soerabaja

Overval Werfstraat Gevangenis Soerabaja

Tank Werfstraat Gevangenis SoerbajaJack Boer was een Nederlander, die op 10 november 1945 de 2384 door Indonesische opstandelingen gevangen gehouden Nederlanders van een wisse dood redde uit de toenmalige Werfstraat gevangenis in Soerabaja. Jack was een Nederlander in Engels uniform en onder zijn leiding werden met tien Gurkha soldaten de gevangenen bevrijd.

Pemuda's

De Nederlanders werden ten tijde van de bersiap gevangen gehouden door pemuda's, Indonesische vrijheidstrijders. Uit een uitgelekt plan blijkt dat ze de volgende dag allen vergiftigd zullen worden, waarna de gevangenis door de opstandelingen in brand gestoken zal worden.

Bevrijdingsactie

Dit plan wordt bekend bij een via een Ambonese cipier bekend bij Jack. Jack Boer organiseert een spectaculaire bevrijdingsactie. Van de Engelsen krijgt hij een tank ter beschikking, een Engels uniform en tien Gurkha soldaten. Zo worden onder zijn leiding in die vroege tropische november ochtend 2384 onschuldige en ten dode opgeschreven Nederlanders gered.

Lang onbekend

Zijn naam en zijn nationaliteit zou voor velen lange tijd onbekend blijven. Maar voor hen die hij het leven redde is hij voor altijd de man die aan de wieg stond van generaties, die zonder hem niet geboren zouden zijn. Het bleek een Nederlander te zijn, reserve-kapitein bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger: Jack Boer. Hij is op op 5 september 1993 op 82 jarige leeftijd overleden.

Documentaire

In de documentaire 'Jack Boer', gemaakt door Pia Media en op televisie uitgezonden door de Nederlandse Publieke Omroep, zien we een reconstructie van de bevrijdingsactie en statements van geredden over hun gevangenneming en een onverwachte en ontroerende ontmoeting, veertig jaar na datum.

De documentaire over Jack Boer is hier te zien