Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Landen > China

China

Als voorbode van de Tweede Wereldoorlog in Azië begon Japan op 7 juli 1937 de Tweede Chinees-Japanse Oorlog. Grote delen van China werden door Japanse troepen onder de voet gelopen. Als eerste werd Peking met veel geweld veroverd door de Japanners. In augustus van hetzelfde jaar werd Shanghai aangevallen en ingenomen.

Moord op missionarissen

Tijdens de inval van de Japanners in China werden negen missionarissen vermoord, waaronder bisschop Frans Schraven (foto rechts). Op 9 oktober 1937 wordt hij samen met 8 gezellen met bajonetten en zwaarden bewerkt en daarna levend verbrand door Japanse soldaten. Aanleiding tot deze gruwelijke daad was de weigering van de bisschop en zijn gezellen om toe te geven aan het bevel van de soldaten om de onder hun hoede genomen vrouwen en meisjes als troostmeisjes ter beschikking te stellen. Een video over de moord op Mgr. Schraven is hieronder te zien.

Bloedbad Nanking

Daarna was Nanking aan de beurt, waar de Japanse soldaten een waar bloedbad aanrichten. Op Wikpadia is hierover het volgende te lezen:
“Het Japanse leger trok ondertussen naar Nanking, waarbij ieder dorp dat op de weg naar Nanking lag volgens het zogenaamde drie-in-één-beleid (plunder, vermoord en verbrand alles) van het Keizerlijke Japanse leger verwoest werd. Op 13 december 1937 viel de hoofdstad Nanking. De doorgeslagen Japanse soldaten verkrachtten vrouwen van alle leeftijden, weerloze burgers en Chinese krijgsgevangenen werden op brute wijze vermoord, en alles werd geplunderd en afgebrand. Dit bloedbad van Nanking duurde weken en heeft naar schatting aan 340.000 mensen het leven gekost. Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van China staat bekend als de ‘Verkrachting van Nanking’ of ‘Nankingincident’ en zorgt tot op de dag van vandaag nog voor beroering tussen Chinezen en Japanners”.

Verrassingsaanval Pearl Harbor

Op 7 december 1941 voerde de Japanse luchtmacht een verrassingssaanval uit op Pearl Harbor en vernietigde daarmee een groot deel van de Amerikaanse vloot in de Stille Oceaan: de Tweede Wereldoorlog was nu ook in Azië een feit. Japan veroverde grote delen van Zuid-Oost Azië, waaronder in 1942 Nederlands-Indië.

Westerse burgers

In China werden burgers uit de geallieerde westerse landen -meestal expats en geestelijken van de missies in China- onderscheiden van de rest van de bevolking. Ze mochten niet meer reizen en moesten een rode armband dragen met daarop hun nationaliteit in Chinese letters.

Jappenkampen in China

In bijna alle bezette landen in Azië -zoals Nederlands-Indië- werden al gauw Japanse concentratiekampen ingericht waar mensen met een westerse achtergrond werden opgesloten. Dat gebeurde ook in China. In Japanse concentratiekampen in China zijn ook Nederlandse burgers geïnterneerd.
De belangrijkste Jappenkampen in China waren:
• Weihsien interneringskamp (Weifang
• Kamp Longhua (Shanghai)
 Kamp Ash (Shanghai)
• Kamp Columbia American Country Club (Shanghai)

Hainan

China kende ook Japanse kampen voor krijgsgevangen-gemaakte geallieerde militairen.
Daaronder het Kamp Hainan op het gelijknamige eiland voor de Chinese zuid-oostkust. De omstandigheden in Kamp Hainan waren voor de krijgsgevangenen zwaar. Ze waren gehuisvest in primitieve barakken (foto rechts). Ze kregen weinig te eten en moesten onder andere straatstenen maken en werken in de ijzermijnen. In Hainan kwamen 63 Nederlanders en 64 Australiërs om.  Andere krijgsgevangenkampen in China waren:
• Lushun (Port Arthur) 
• Woosung Camp (Shanghai)