Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Mgr. Frans Schraven

Mgr. Frans Schraven

Oorlogsverhaal over Mgr. Frans Schraven. Na zijn priesterwijding wordt hij missiebisschop in China,waar hij in 1937 door de Japanse bezetter wordt vermoord, omdat hij weigerde vrouwen en meisjes die in zijn kerk gevlucht waren, als troostmeisjes ter beschikking te stellen aan Japanse soldaten.

Frans Schraven wordt op 13 oktober 1873 geboren in Lottum (L) en groeit op in Broekhuizenvorst. Na zijn opleiding aan het Bisschoppelijke College te Roermond, filosofie op Rolduc te Kerkrade en theologie te Parijs (bij de Lazaristen, gesticht door de heilige Vincentius à Paulo), ontvangt Frans Schraven te Parijs in mei 1899 de priester wijding.

Naar China

Op 26 juli 1899 draagt hij te Broekhuizenvorst zijn eerste Heilige Mis op en vertrekt op 5 augustus via Marseille per boot naar China. Op 10 april 1921 wordt hij tot bisschop en apostolisch vicaris van het vicariaat Chengtingfu, het huidige Zhengding gewijd door zijn neef Mgr. Frans Geurts, ook bisschop in China.

Moorden

Tijdens de inval van de Japanners in China werden negen missionarissen vermoord, waaronder bisschop Frans Schraven. Op 9 oktober 1937 wordt hij samen met 8 gezellen met bajonetten en zwaarden bewerkt en daarna levend verbrand door Japanse soldaten. Aanleiding was de weigering van de bisschop en zijn gezellen om toe te geven aan het bevel van de soldaten om de onder hun hoede genomen vrouwen en meisjes als troostmeisjes ter beschikking te stellen.

Zelfopoffering

"Deze daad van zelfopoffering mag tot voorbeeld gesteld worden tot in lengte van dagen.
Ook nu nog worden over de hele wereld mensen verkracht en vermoord door gewetenloze individuen. Een groep enthousiaste mensen heeft de Mgr. Schraven Stichting opgericht om de daad van verzet van de vermoorde bisschop levend te houden", aldus deze stichting.

Gedenkkapel

In de parochiekerk van Broekhuizenvorst (L) is een gedenkkapel ingericht over leven, werken en dood van Mgr. Schraven. De kapel is te bezoeken door een afspraak te maken via: rondjekapel@gmail.com
Het bezoekadres van de kapel is: Kerkstraat 9, 5871 AP Broekhuizenvorst (L)

Terug naar het overzicht