Bijzondere Indië Herdenking Noord-Nederland 2024
Op de Indië Herdenking 2024 op de Johannes Postkazerne in Havelte heeft Pia van der Molen leerling Reza van de Openbare Basisschool De Bosrank aldaar, bedankt voor het dragen van de foto van de in 1947 gesneuvelde soldaat Jan van 't Wout, die een kameraad was van Pieter van der Molen, de vader van Pia die ook in voormalig Nederlands-Indië diende als militair in de periode 1946-1948.
Op de foto v.l.n.r. Pia van der Molen, foto Jan van 't Wout en basisschool-leerling Reza.
Gedood bij patrouille
Bij een patrouille op 15 januari 1947 op het eiland
Sumatra liep soldaat Van 't Wout tussen de soldaten Van der Molen en Baggerman in, toen hij door een scherpschutter werd neergeschoten. Hij was op slag dood. Van der Molen en Baggerman hebben beurtelings op de schouder het lichaam van hun kameraad Jan naar hun bivakpost gedragen. Daar is hij een dag later begraven.
Op zijn graf legde Pia's vader met steentjes het wapen van Drenthe waar Jan van 't Wout woonde: als eerbied voor hun kameraad.
Initiatief foto-herdenking
Pia van der Molen en Michiel Praal zijn de oprichters van de Stichting Oorlogsverhalen. Zij zijn de bedenkers en initiatiefnemers om op de jaarlijkse Indië-Herdenking in Havelte door basisschool leerlingen foto's te laten zien van gesneuvelde Indië-militairen uit de drie noordelijke provincies.
Het is een tastbare vertaling van het credo van de Stichting Oorlogsverhalen, dat luidt: 'Oorlog kent vele gezichten'.
Het verhaal over Jan van 't Wout is hier >> te bekijken.