Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Aharon Hoek

Aharon Hoek

Aharon Hoek werd in januari 1944 geboren in een ondergronds hol bij Markelo, waar zijn ouders en nog 4 familieleden bijna anderhalf jaar ondergedoken hebben gezeten om aan de jodenvervolging van de nazi's te ontkomen.

Baby Ahahron (foto rechts) kwam 29 januari 1944 's ochtend om tien voor zes ter wereld. De bevalling werd gedaan door dokter Hamminga, die min of meer toevallig in de omgeving verbleef, omdat hij zelf ook tijdelijk was ondergedoken.
Aharon overleefde het. 76 jaar later vertelt hij zijn bijzondere verhaal in een exclusieve filmreportage van de Stichting Oorlogsverhalen, die hiernaast te zien is door op de startbutton te klikken.

Onderduikershol

Het onderduikershol (foto rechts) lag in het Weldammerbos in de omgeving van Markelo. De kuil was ongeveer 4 bij 2 meter groot, ca. 2 meter diep, met een verdekte ingang, waardoor wat licht naar binnen kwam. Planken afgedekt met stro waarover asfalt en daarover zand, bedekten het hol. Het onderduikershol is destijds ondermeer uitgegraven door Jan Embsink uit Goor. Samen met boeren uit de omgeving zorgde hij in het geheim dagelijks ook voor eten en drinken voor de zes onderduikers.
De familie Hoek is tijdens de periode die zij in het hol hebben moeten leven nooit in gevaar gekomen.  Ze zijn niet ontdekt door buitenstaanders en niet verraden. Ze overleefden allen de oorlog.
 


De video met het oorlogsverhaal van Aharon Hoek is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog' van de Stichting Oorlogsverhalen.


Dokter Hamminga

De arts die Aharon in het onderduikershol op de wereld heeft geholpen, was dokter Hamminga uit Zuidlaren geweest te zijn. Hij was de spil van het artsenverzet in Groningen. Doordat hij niet meer veilig was in Zuidlaren, is hij  ondergedoken geweest in Markelo bij de plaatselijke huisarts. Maar omdat deze in het ziekenhuis lag, heeft Hamminga de bevalling van moeder Hoek gedaan in het ondergrondse hol.

Documentaire

Pia Media heeft over Dokter Hamminga een documentaire gemaakt, die op deze website te zien is. Klik hiervoor op de startbutton in de foto rechts.


Rivka Hoek

De jongste zuster van Aharon Hoek, Rivka, is in 1947 geboren. Ze woont in Israël. Het filmteam van de Stichting Oorlogsverhalen heeft haar daar opgezocht, omdat ze veel achtergrond informatie heeft over haar ouders ten tijde van de oorlog en hun onderduik in het hol bij Markelo.
In de videoreportage vertelt ze onder andere over de aanloop van de ondergrondse onderduik van haar ouders. Die is opmerkelijk, omdat vader Hoek tenauwernood aan deportatie naar de concentratiekampen in Duitsland is ontkomen. De kans om als jood daar te overleven, was in de Tweede Wereldoorlog bijzonder klein.
Het verhaal van Rivka is op deze website te zien. 
Klik hiervoor op de startbutton in de foto rechts

Terug naar het overzicht