Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Annette Boehmer-Hamminga

Annette Boehmer-Hamminga

Het oorlogsverhaal van Annette Boehmer-Hamminga over haar grootvader, huisarts Dr. Hamminga in Zuidlaren, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de spil was in het artsen verzet in Noord-Nederland

De Stichting Oorlogsverhalen bracht ook het oorlogsverhaal van Rivka en Ahahron Hoek (video rechts). Hun ouders en nog 4 vier familieleden zaten tijdens de oorlog 19 maanden ondergedoken in een ondergronds hol in de bossen bij Markelo. Alle  onderduikers van de familie Hoek overleefden de oorlog. Ook Aharon, die in het onderduikhol was geboren tijdens de strenge winter van 1944. Hij is daar ter wereld gebracht door dokter Hamminga uit Zuidlaren.

Dokter Hamminga

Na de publicatie van de video over het oorlogsverhaal van de familie Hoek, reageerde Annette Boehmer-Hamminga.  Ze is de kleindochter van dokter Lambertus Hamminga uit Zuidlaren. Haar opa bleek de huisarts te zijn die Aharon Hoek in het ondergrondse hol in Markelo ter wereld heeft gebracht. Hij was ondergedoken bij de huisarts daar, maar die kon de geboorte niet doen, omdat hij in het ziekenhuis lag. Dus werd onderduiker Dr. Hamminga erop uitgestuurd, om te assisteren bij de bevalling van mevrouw Hoek in het ondergrondse hol.  

Nooit geweten

De familie Hamminga heeft nooit iets geweten van deze spectaculaire bevalling en de rol van Dr. Hamminga. Hij heeft er met zijn familie nooit over gesproken.  Het verhaal over Annette's in 1956 overleden opa, was voor haar en  haar broers en zussen een complete verrassing…

Spil artsenverzet

Opa Hamminga blijkt de spil van het artsenverzet geweest te zijn in Noord-Nederland. Kleindochter Annette vertelt het verhaal.


Overlijden Annette 

Mr. Annette Boehmer-Hamminga is op 24 september 2020 overleden op 69-jarige leeftijd. Ze was echtgenote van Jaap Boehmer en moeder, stiefmoeder en oma. 

Dat zij moge rusten in vrede.


 

Terug naar het overzicht