Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Antonie van de Loosdrecht

Antonie van de Loosdrecht

Het verhaal over Antonie van de Loosdrecht. Antonie Aris van de Loosdrecht was een Nederlandse zendeling van de Gereformeerde Zendingsbond, een in Nederland gevestigd christelijk zendingsbureau. Hij is gaan werken in Toraja op Celebes en is daar uiteindelijk vermoord.

Van de Loosdrecht's dochter is in 1989 terug geweest naar het dorp in Sulawesi (vroeger Celebes) waar haar vader 72 jaar eerder op gewelddadige wijze de dood vond. Ze hield daar een toespraak, waar ze ondermeer het volgende vertelde: "Ik ben de jongste dochter van zendeling Anthonie Aris van de Loosdrecht, geboren in Palopo ongeveer zes maanden nadat mijn vader in Bori overleden was. Ik ben naar hem genoemd: Anthonia Arisa van de Loosdrecht. Twaalf jaar geleden zijn mijn man en ik ook hier geweest om de jongere generatie van Toraja’s te ontmoeten en om het land te zien waar mijn vader en moeder, nu meer dan zeventig jaar geleden, als zendelingen gewerkt hebben".

Bloeiende gemeente

"Wij zijn heel verheugd over de veranderingen en vooruitgang in de christelijke Torajakerk, die tot zoveel bloeiende gemeenten is uitgegroeid. Vooral is het reden tot dankbaarheid dat zoveel jonge mensen enthousiaste leden van de kerk zijn. Mijn vader en moeder  zouden bijzonder blij en dankbaar zijn geweest met de bloei van de kerk. Het mosterdzaad dat zij zaaiden is tot een grote boom uitgegroeid", aldus zijn dochter.

Volkskerk

Na de bijzondere dood in 1917 van de zendeling Antonie van de Loosdrecht is de bevolking van Toraja hem gaan eren als een boodschapper in de traditie van apostel Paulus. Zijn graf is bewaard gebleven en goed onderhouden. In Bori, waar Van de Loosdrecht woonde, staat een levensgroot stanbeeld van hem. 
Anno nu telt de Torajakerk 500.000 leden, 1000 gemeenten en 650 predikanten en is Torajaland een van de weinige gebieden in Indonesië waar de protestantse kerk de volkskerk is.
Indië-vlogger Michiel Eduard reisde naar het Torajagebied en filmde Van de Loosdrecht's graf. Een van de kerkleden vertelt over het bijzondere sterven van de zendeling.

Terug naar het overzicht