Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Dewi Reijs

Dewi Reijs

Dewi Reijs is actrice, schrijver en regisseur en heeft Indische roots. Voor de serie 'Indië in je Ziel' vertelt Dewi in een korte documentaire welke invloed haar Indische afkomst regelmatig heeft in haar artistieke werk en maatschappelijke betrokkenheid.

Dewi Reijs, geboren in Rotterdam op 15 augustus 1982 is niet alleen actrice, schrijver en regisseur, maar ook actief als film-en theatermaker. Dewi heeft het Atheneum Libanon Lyceum in Rotterdam doorlopen, en daarna de Amsterdamse Toneel-en Kleinkunstacademie en de Kinder Kleur-Scenario opleiding Mediafonds. Ze heeft een groot aantal producties op haar naam staan en heeft gespeeld in televisie serie en speelfilms.

Buddy Film Foundation

In 2017 is ze samen met regisseur Dennis Overeem en producent In-Soo Radstake gestart met de Buddy Film Foundation.  Zelf beschrijven ze hun doelstellingen alsvolgt:
" De stichting fungeert als startloket voor gevluchte professionele filmmakers en creatieven en wil hen met workshops, coaching en concrete filmprojecten helpen naar betaald werk.
De afgelopen jaren hebben ruim 200 gevluchte filmmakers en creatieven uit 12 verschillende landen zich bij ons aangesloten. Onder hen zijn acteurs en actrices, maar ook regisseurs, producenten,geluidsmannen en vrouwen, make-up artists, editors, scenarioschrijvers etc. Buddy Film Foundation is een creatieve community geworden en onderscheidt zich door persoonlijke en intensieve begeleiding. Onze ervaring leert dat er behoefte is aan netwerken, jobbemiddeling, training en de optimalisatie van cv´s en showreels. Omdat onze stichting nauwelijks financieel ondersteund werd, zijn we in 2018 gestart met twee activiteiten om onze kosten te dekken: Buddy Film Casting en Buddy Film Productions", aldus de oprichters van de Buddy Foundation. Meer informatie is hier >> te vinden.

Trojaanse Wijven

Het theaterstuk Trojaanse Wijven onder regie van Dewi Reijs, is een van de produkties van Buddy Foundation. Het wordt opgevoerd op een drijvend podium in een zwembad. De rollen worden gespeeld door gevluchte vrouwen. Dewi speelt zelf ook een van de rollen. Ze formuleert het zo op de website van Buddy Foundation: "Het is een multiculturele theater-experience verteld door een cast van vrouwen, die  roots hebben in Somalië, Syrië, Palestina, Algerije, Marokko, Suriname en Nederlands-Indië. De actrices vertellen over hun familiegeschiedenis, oorlog, vluchten en migratie. De zee, het water is nauw verbonden aan deze voorstelling. Immers kwamen de Grieken aan op schepen en namen hun buit, de vrouwen, mee over water".

Indië in je Ziel

In de documentaire voor de Stichting Oorlogsverhalen vertelt Dewi met welke projecten ze bezig is en wat haar Indische roots te maken hebben met de oprichting van de Buddy Foundation en haar keuze voor film-en theaterproducties, zoals Trojaanse Wijven.

Terug naar het overzicht
Tags
Nederlands-Indië Indië in je Ziel
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video 

  • Camera, regie en montage: Michiel Praal
  • Voice-over en eindredactie: Pia van der Molen

Tekst

  • Michiel Praal & Pia van der Molen