Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Oorlogsverhalen op naam > Eny en Siert Drenth

Eny en Siert Drenth

Jan Siert Drenth (roepnaam Siert) en zijn vrouw Eny woonden in de Tweede Wereldoorlog in Zuidlaren. Siert zat in het verzet, maar wilde geen wapen dragen. Daarom reed hij met zijn vrachtwagentje onderduikers rond. De meesten bracht hij onder in hun eigen huisje in Zuidlaren. Siert en Eny kregen steeds meer onderduikers. In totaal boden ze aan 40 onderduikers een veilig onderdak.

De onderduikers werden via een zijraampje het kleine huisje binnen gesmokkeld. Het is een komen en gaan. In de laatste dagen van de oorlog hadden ze 7 man tegelijk in huis. Eny Drenth: "Dat was na de spoorwegstaking. Maar toen zat de ene helft van Nederland bij de andere helft ondergedoken."

Geen heldenrol

Eny wil van een heldenrol niets weten: "Je bent niet flink, je bent bang. Moed wordt uit angst geboren. Omdat je bang bent, en dat wil je niet. Dus dan heb je een groot woord. En dan durf je wel."
Siert Drenth overleed op 2 maart 1998.

Oorlogsverhaal

Zijn weduwe Eny heeft in 2015, toen ze 98 was, in een reportage van het OICD (Oorlogs Informatie Centrum Drenthe), die is uitgezonden door TV Drenthe haar oorlogsverhaal verteld.
Op 14 oktober 2015 is Eny Drenth overleden. Ze is 99 jaar geworden. 

Terug naar het overzicht