Ernst Sillem
Verzetsstrijder Ernst Sillem is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij was de laatste Nederlandse overlevende van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof in de Vogezen. Hij overleefde ook concentratiekamp Dachau. Enige tijd geleden hadden wij met hem nog een exclusief interview in zijn huis in Frankrijk.
Ernst Sillem is in 1923 in Baarn geboren als eerste van vijf kinderen. Hij groeit op in een goed gesitueerd gezin. Hij heeft een plezierige jeugd. Ze houden in het voororlogse Nederland regelmatig kampeervakanties aan de Overijsselse Vecht en op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee. Dan wordt er veel gevaren met de vouwkano met zeil van Ernst.
Verzet
Ernst Sillem (links op de foto) gaat samen met zijn schoolvriend Jaap van Mesdag (rechts op de foto) in het verzet na de Duitse inval in Nederland. Ze waren klasgenoten op het Baarnsch Lyceum. Ernst hield zich bezig met het stelen van munitie en het kalken van anti-Duitse leuzen in het Baarnsch Lyceum.
In 1942 besluiten ze zich aan te sluiten bij het Britse leger om tegen de Duitsers te vechten.
Ernst en Jaap willen vanaf het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee met de vouwkano van Ernst oversteken naar Engeland. Dat gebeurt in de nacht van 31 augustus 1942. Toen hun kano op de Noordzee dreigde te zinken in plotseling opstekend noodweer, worden ze onderschept door een Duits marineschip.
Natzweiler
Ze worden gearresteerd en overgebracht naar Kamp Amersfoort, waar ze ernstig honger lijden. In 1943 worden Sillem en Van Mesdag op transport gesteld naar het kamp Natzweiler-Struthof (foto rechts), een zogenoemd Nacht und Nebelkamp. In dit soort kampen werden verzetsmensen en politiek gevangenen onderworpen aan een zwaar regime als dwangarbeider. Het was de bedoeling, dat ze anoniem zouden blijven en zo uiteindelijk zouden sterven en verdwijnen.
Dachau
Jaap en Ernst overleven Natzweiler en worden eind 1944 bij de naderende bevrijding door de geallieerden op transport gesteld naar Dachau (foto rechts) in Zuid-Duitsland. Ook dit kamp overleven Ernst Sillem en zijn vriend Jaap van Mesdag. Na de bevrijding duurt het nog enige tijd voordat de Nederlandse overheid de politieke gevangenen naar huis overbrengt.
Overlijden
Kort voor zijn overlijden is er door Pia Media in zijn huis in Frankrijk een exclusief film-interview met Ernst Sillem opgenomen, dat nu op de website van de Stichting Oorlogsverhalen is gepubliceerd in het kader van het project 'Laatste Oogetuigen van de Tweede Wereldoorlog'.
Ernst Sillem is op 97 jarige leeftijd overleden. Wij herdenken hem met eerbied.
Video clip
Door Pia Media is ook een videoclip gemaakt met authentieke beelden van Kamp Amersfoort.
U kunt de videoclip hier >> zien
De video met het oorlogsverhaal van Ernst Sillem is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog van de Stichting Oorlogsverhalen'.