Fons Vossen
Na de oorlog heeft Fons Vossen uit Nederweert zijn dagboekaantekeningen tot een verhaal verwerkt en in twee schriften genoteerd. Hij wist deze periode treffend, relativerend en met een vleugje humor te verwoorden. Stef Vossen stuurde ons het oorlogsverhaal van zijn oud-oom Fons Vossen (foto rechts) uit Nederweert (L). Stef heeft de kroniek verder uitgewerkt, genummerd, voorzien van foto's, namenregister en stamboom. Hij schrijft hierover ondermeer:
Nederweert in oorlogstijd
“Over de tweede wereldoorlog zijn talloze verhalen te vertellen. Veelal worden deze verhalen mondeling overgeleverd. Soms zijn ze vastgelegd op papier. Een enkeling heeft een dagboek over deze periode bijgehouden. Maar slechts zelden zijn deze aantekeningen uitgewerkt tot een kroniek.
Na de oorlog heeft Fons Vossen (Joeëste Fons) zijn dagboekaantekeningen tot een verhaal verwerkt en in twee schriften genoteerd. Hij wist deze periode treffend, relativerend en met een vleugje humor te verwoorden".
Gezin van 16 kinderen
"Fons Vossen, zoon van Piet Vossen en To Knapen uit Nederweert, was afkomstig uit een gezin van 16 kinderen (foto rechts: Fons staand uiterst links). Behalve naaste familieleden worden ook veel dorpsgenoten genoemd. Deze kroniek is derhalve ook voor het dorp een belangrijk document en geeft latere generaties inzicht in een voor velen belangrijke periode uit hun leven".
Andere tijd
"Laat je meevoeren naar een andere tijd. Een tijd van grote onzekerheid en schaarste. Boeiend weet Fons te verhalen over zijn belevenissen, de bezetting, zijn inzet voor het voedselbureau, de zware gevechten in het dorp, en de inkwartiering van de bevrijders, de Royal Scots Greys (foto rechts). Het betrof de “woestijnratten” van het 122e tankregiment. Tijdens de oorlog hadden zij gevochten in Palestina, Irak, Egypte, Libië, Italië en bij de slag om Normandië".
Bevrijding Nederweert
De eerste bevrijders arriveerden op vrijdag 22 september 1944 in de dorpskern van Nederweert.
Fons Mertens, zoon van het hoofd der school Antoon ‘Meester’ Mertens, legde met zijn filmcamera de gebeurtenissen van de eerst week van de bevrijding vast (Bekijk de film: klik op de start button hiernaast).
Hij filmde het in paniek vluchten van de Duitse bezetters, de komst van de Britten in de Kerkstraat, de verwoestingen aan kerk en gebouwen, de gevangenneming van met de Duitsers collaborerende inwoners en tenslotte de overvliegende bommenwerpers (bron: Alfons Bruekers/Stichting Geschiedschrijving Nederweert).
Onderdak voor geallieerden
"Bij het gezin Vossen vonden de bemanningen van de verkenningswagens met hun officieren kapitein Sprot en Luitenant Althorp onderdak. Tot ver na de oorlog zou Fons contact blijven houden met kapitein Sprot".
Vader van Prinses Diana
"Luitenant Althorp, die eigenlijk John Spencer (foto rechts) heette en geboren is in het kasteel-landhuis Althorp House in Northampshire, is de vader van Diana, wijlen kroonprinses van Engeland".
Rode haardos
In Nederweert 24 (auteur Alfons Bruekers) is over Luitenant Althorp nog het volgende te lezen:
"Luitenant ‘Johnny’ Althorp was pas 20 jaar en viel bij de Nederweertenaren op door zijn rode haardos. Ondanks zijn jeugdige leeftijd had hij al een aardige staat van dienst opgebouwd tijdens D-Day. Het verblijf van Althorp en de andere Scots Greys in Boeket was niet zonder verliezen".
Verliezen
"Sergeant Lewis Cameron, die in de schuur van Vossen sliep, werd dodelijk getroffen door een kogel van een Duitse sluipschutter.
Een paar dagen later sneuvelden luitenant Perkins en de soldaten Hall en Jefferies.
Zij waren op de hoek van de Kerkstraat en Brugstraat eten aan het bereiden toen daar een Duitse mortiergranaat ontplofte".
Begraven
"Allen werden begraven langs de Heijsterstraat (foto rechts). Op dinsdag 3 oktober 1944 vertrokken de Greys naar Nijmegen, waar ze opnieuw veel verliezen leden. Van de soldaten uit Boeket was John Althorp een van de weinigen die de oorlog overleefden".
De aantekeningen van Fons Vossen zijn door Stef Vossen bewerkt tot een kroniek, die hier >> te lezen is.