Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Gerrit Fokkema

Gerrit Fokkema

Op 8 december 1944 vond er een overval plaats in het Huis van Bewaring van de Blokhuispoort in Leeuwarden. Hierbij werden Gerrit Fokkema, zijn vader en zijn broer bevrijd. In het Blokhuispoort Museum vertelt hij over zijn ervaringen van toen.

 

Overval Huis van Bewaring Leeuwarden

Op 6 juni 1923 wordt Gerrit Fokkema (foto boven) geboren in Leeuwarden. Hij groeit op in een gezin van zeven kinderen. Zijn ouders handelen in groenten en aardappels. Tijdens de oorlog moet Gerrit in Duitsland werken. Hij wil dat niet en duikt onder. Op een nacht wordt Gerrit opgepakt en belandt hij in het huis van bewaring in Leeuwarden.

8 december 1944

Bij de overval op de Blokhuispoort worden negenendertig mannen, elf vrouwen en één bewaarder bevrijd. In totaal eenenvijftig mensen. Dit gebeurt op 8 december 1944. De Duitsers reageren met controles en razzia’s. Ze vinden hierbij niet één van de bevrijde gevangenen of overvallers terug. In het Fries Verzetsmuseum is een zaal ingericht ter herinnering aan De Overval. Ook in de voormalige gevangenis is permanent aandacht voor de bijzondere verzetsactie.

De Nederlandse speelfilm 'De Overval' is gebaseerd op de bevrijdingsactie die destijds in Leeuwarden plaatsvond.

Meer informatie:
Verhaal van Gerrit Fokkema bij Fries Verzetsmuseum
Verhaal van Gerrit Fokkema op website Blokhuispoort

Terug naar het overzicht Video op youtube