Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Hans de Kruijf

Hans de Kruijf

Hans de Kruijf is in 1939 geboren in Takengon op Sumatra in Nederlands-Indie. Als vierjarig jongetje overleefde hij diverse japanse concentratiekampen en ook de geweldadige bersiapperiode op Sumatra.

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azie werd in 1942 ook Nederlands-Indië door Japan bezet. de vader van Hans de Kruijf werd als de meeste Nederlands mannen in Indië krijgsgevangen gemaakt door de Japanners. Als dwangarbeider moest hij onder zware omstandigheden werken aan de aanleg van de Birma Spoorweg. Velen stierven door ziekte en ondervoeding of werden als strafmaatregel vermoord door de Jappanners. De vader van Hans de Kruijf overleefde de Birma Spoorweg, maar kwam als beschadigd mens na de Japanse capitulatie terug in Indië.

Japanse concentratiekampen

Zijn vrouw en drie kinderen, waarvan Hans de oudste was, werden door de Jappanners opgesloten in diverse concentratiekampen op Sumatra, waar zij te maken kregen met ziekte, honger en mishandeling. Zij overleefden allen de concentratiekampen en later ook de bersiap.

Repatriëring

Het gezin De Kruijf werd in 1946 gerepatrieerd naar Nederland. Eenmaal terug in Holland viel het gezin de Kruijf uiteen. Er was onvoldoende opvang en beide ouders verwaarloosden de zorg voor hun kinderen als gevolg van opgelopen oorlogstrauma's en het feit dat ze op verschillende locaties werden onder gebracht.

De Kruijf vermoord tijdens bersiap

De vader van Hans de Kruijf is teruggekeerd naar Indië. Daar kreeg hij de leiding over een plantage bij Tjiandjoer op Java. Op 30 januari 1948 is hij op deze plantage vermoord door pemoeda's. Hij is 37 jaar geworden. Meer informatie over de moord op Herman de Kruijf is te vinden op:https://oorlogsgravenstichting.nl/persoon/85948/herman-clemens-paul-de-kruijf 

Broer en zus inmiddels overleden

De zuster en de jongste broer van Hans de Kruijf zijn inmiddels overleden. De toespraak van Hans bij de crematie van zijn broer Huub, waarbij stil gestaan wordt bij de ontberingen die zij hebben moeten ondergaan, is hier >> te lezen.

Het Indië-verhaal van Hans de Kruijf is voor De Federatie Indische Nederlanders gemaakt door Pia Media 

Terug naar het overzicht