Henk Itzig Heine
Henk Itzig Heine overleefde als jongetje samen met zijn moeder en zijn jongste broertje het zogenaamde Gubeng Transport in Surabaya op het nippertje. Pas later bleek dat zijn oudste broer het transport niet overleefd had. Op video gezet voor de Stichting Oorlogsverhalen door Pia Media.
Henk Itzig Heine
Henk Itzig Heine overleefde als jongetje samen met zijn moeder en zijn jongste broertje het zogenaamde Gubeng Transport in Surabaya op het nippertje. Pas later bleek dat zijn oudste broer Wim het transport niet overleefd had.
Gubeng transport
Op zondag 28 oktober 1945 tijdens de bersiap-periode viel in Surabaya het RAPWI- of Gubeng transport, dat onder Britse militaire leiding stond, in een hinderlaag van Indonesische opstandelingen, die de wijk Gubeng belegerden. In 3 achtereenvolgende collonnes met legertrucks werden voornamelijk Nederlandse vrouwen en kinderen geëvacueerd, die op weg waren naar veiliger gebieden. Met name het laatste transport kwam zwaar onder vuur te liggen van Indonesische pemoeda’s. Van de vrouwen en kinderen die in de vrachtwagens zaten, kwamen er 150 om. Velen raakten gewond.
De video met het oorlogsverhaal van Henk Itzig Heine is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog' van de Stichting Oorlogsverhalen.
Rapport Gubeng Transport
Ir. Henk Itzig Heine heeft op latere leeftijd een rapport geschreven over de toedracht van de aanslag op het Gubeng transport. Itzig Heine wil zoveel mogelijk namen van overlevenden achterhalen, zodat de plaquette van het Verzamelgraf Surabaya op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning kan worden uitgebreid.
Het rapport beslaat de periode vanaf de capitulatie van Japan, 15 augustus 1945, tot de volledige inname van Surabaya door de Britten, eind november 1945. Kort wordt ingegaan op de periode voor en na 28 oktober en uitvoerig op het Gubeng transport.
U kunt het rapport hier >> lezen.
Archief van Tranen
Over de bersiap-periode heeft Pia Media in opdracht van Omroep MAX een documentair tweeluik gemaakt, dat op televisie is uitgezonden. U kunt de uitzendingen hier bekijken:
- Voor Deel 1 'Bevrijding zonder vrede' klik hier >>
- Voor Deel 2 'De onschuld vermoord' klik hier >>
Meer informatie over Archief van Tranen en de bersiap slachtoffers is hier >> te vinden