Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Ine van Oers-Moormann

Ine van Oers-Moormann

Ine van Oers-Moormann heeft haar moeder Marie Moormann-Vlaanderen, haar broertje Clemens en haar beste vriendin Tineke Boogaard verloren tijdens de Bersiap-periode in Nederlands-Indië

Ine's moeder, broertje en haar beste vriendin werden door pemoeda's (Indonesische opstandelingen) op beestachtige wijze vermoord in het dorpje Watesbelung in de bergen bij Malang (Oost-Java). 

Ineke

Ine van Oers-Moormann ontsnapte aan de massamoorden, omdat haar vader voor haar (toen 16 jaar) en twee oudere zusjes werk als verpleegster had geregeld in het Sawahan Ziekenhuis in Malang. Hier zouden zij veiliger zijn voor de opstandelingen. Zo overleefden zij de bersiap-periode.

Moeder en zoon

De moeder van Ine, Marie Moormann-Vlaanderen en haar zoontje Clem bleven achter in het bergdorp Watesbelung. Clem was de jongste van de familie Moormann. Hij genoot van het buitenleven in de Indische bergen bij Malang. Hij was gek op dieren en kon al op jonge leeftijd paardrijden. Samen met Ine's beste vriendin Tineke Boogaard werden de kleine Clem en zijn moeder vermoord door pemoeda's in Watesbelung. Ze zijn later allen begraven op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Soerabaja.


De video met het oorlogsverhaal van Ine van Oers-Moormann is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) in het kader van het project 'De laatste ooggetuigenissen van (de gevolgen van) de Tweede Wereldoorlog' van de Stichting Oorlogsverhalen.
 


 

 

Terug naar het overzicht