Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jan Bouber (Jan Willem Blom)

Jan Bouber (Jan Willem Blom)

Jan Bouber (zijn officiële naam is Jan Willem Blom) werd tijdens de 2e Wereldoorlog als lid van de verzetsbeweging in 1943 verraden en door de Duitse bezetter gearresteerd en ter dood veroordeeld.

Jan Bouber, jongste zoon van Aaf en Herman Bouber, was etaleur van beroep, maar speelde net als de andere kinderen in diverse stukken van zijn vader’s toneelgezelschap.
Jan was een eigenzinnige jongen, die zijn eigen weg ging. Vaak in de clinch met zijn moeder, die hij te onbescheiden vond. Hij schreef en publiceerde al op zijn zeventiende het jongensboek ‘De dwaas van Heideloo’. Het kwam voor zijn ouders als een totale verrassing. Niemand, die er van te voren ook maar iets van had meegekregen.

Verzet

Tijdens de 2e Wereldoorlog werd Jan Bouber als lid van de verzetsbeweging in 1943 verraden en door de Duitse bezetters gearresteerd en ter dood veroordeeld. Zijn ouders voerden een verbeten gevecht om zijn leven te redden, waarbij zij niet schroomden hun landelijke bekendheid in de strijd te werpen. Het vonnis werd uiteindelijk herzien in levenslang.

Deportatie naar Duitsland

Jan werd gedeporteerd naar de Duitse strafgevangenis in Lüttringhausen. Ver van familie en vrienden overleed hij daar op 7 december 1943 aan ondervoeding en longontsteking. Hij was nog geen 23 jaar oud.

Herinnering van neef Bob Bouber

Zijn neef Bob Bouber (1935) beschrijft op de website over de artiestenfamilie Bouber zijn herinneringen aan Jan Bouber:
"Mijn oom Jan heb ik niet goed gekend. Ik was pas zeven jaar toen hij werd gearresteerd en net acht jaar toen hij overleed. Desondanks staat zijn dood in mijn geheugen gegrift omdat ik, na een bezoek bij mijn grootouders met mijn moeder de lange trap van het huis op de Churchillaan, toen nog Noorder Amstellaan, was afgelopen en er beneden een brief op de mat lag. "Die komt van oom Jan", zei mijn moeder. "Breng maar gauw even naar oma".
Dus Bobbie, zwaaiend met brief, rennend de steile trap weer omhoog, dikke kus van oma en weer naar beneden. Wij woonden vlak bij in de Zuider Amstellaan, nu Rooseveltlaan. Nog geen vijf minuten huppelen. Thuis aangekomen ging direct de telefoon. Een huilende oma, totaal overstuur. Die brief, die ik zo vrolijk en vol energie die steile trap had opgerend, was het officiële overlijdensbericht van mijn oom. Die laatste enveloppe, die laatste onuitwisbare herinnering van opzichtige autoritaire rode en zwarte legerstempels. De brief, die mijn grootouders knakte en hun tijdperk uitluidde. Ik ben het beeld nooit meer kwijt geraakt en het komt bij mij terug met elk officieel schrijven in de brievenbus. Het afschuwwekkende logo van autoritaire stupiditeit, zo kenmerkend voor elke overheid"
.

Adoptie graf

Jan Bouber is onder zijn officiële naam Jan Willem Johny Blom begraven op het Nederlands Ereveld Loenen van de Oorlogsgravenstichting. Pia Media heeft in 2011 zijn graf geadopteerd op verzoek van de Oorlogsgravenstichting. Elk jaar leggen Michiel Praal en Pia van der Molen van Pia Media op 4 mei een roos op het oorlogsgraf van Jan om hem te eren en te herinneren. Hiervan is een korte video gemaakt die hiernaast is te zien.

Carrière Jan Bouber

Jan Bouber speelde in de film:
- Bleeke Bet -1934
Van de speelfilm Bleeke Bet, naar het toneelstuk van Herman Bouber (de vader van Jan) is een kopie bewaard gebleven, die is opgenomen in the collection of EYE (Amsterdam) 
De YouTube-video van de film is hiernaast te zien. 

Ook speelde hij bij het (theater)gezelschap Bouber in:
​​​​- Een Vreemde Eend in de Bijt -1938 
- De Jantjes (van 4 t/m 17 november in Carré) -1939
- Kriebeltjes Hoogtepunt -1939
- De Jantjes -1940

Terug naar het overzicht
Tags
Nederland Duitsland Verzet
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video

Tekst en lay-out