Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > ConcentratiekampWesterbork

Kamp Westerbork

Wachttoren Concentratiekamp Westerbork Kamp Westerbork (Judendurchgangslager Westerbork) was tijdens de Tweede Wereldoorlog vanaf juli 1942 tot september 1944 het grootse doorgangs-en concentratiekamp in Nederland. In het kamp werden 101.000 Joodse Nederlanders en 245 Roma zigeuners opgesloten om daarna in volgepakte (goederen) treinen te worden gedeporteerd naar concentratie-en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië.

Per trein

De inkomende transporten in Kamp Westerbork vonden per trein plaats vanuit verschillende stations in Nederland. Joden waren door de nazi’s verplicht op vastgestelde data zich te melden bij verzamelplaatsen waaronder de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam en Loods 24 in Rotterdam. Vandaaruit werden ze meestal ’s nachts per trein naar Westerbork getransporteerd.
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden ook de Joodse werkkampen die verspreid waren over heel Nederland leeggehaald en werden tevens hun aanverwanten afgevoerd naar Kamp Westerbork. Er arriveerden in die nacht in één keer 10.000 mensen in Kamp Westerbork, dat hierdoor overvol raakte.

Naar vernietigingskampen

Uit kamp Westerbork vertrokken, meestal op de dinsdagen, per trein in totaal 93 transporten, met gemiddeld 10.000 mannen vrouwen en kinderen per keer, voornamelijk naar het vernietigingskamp Auschwitz in het door de Duitsers bezette Polen. Soms kwamen ze ook terecht in Sobibor, Theresiënstadt en Bergen-Belsen.

Van de 107.000 Joden en Roma die vanuit Kamp Westerbork werden gedeporteerd, overleefden slechts 5.000 Joden en 32 Roma de Tweede Wereldoorlog.

Meer informatie

tekst: Pia Media