Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Edith Roseij Beek

Edith Roseij Beek

Edith is pas 9 jaar en zit alleen in Westerbork, waar ze op 29 Juni 1943 wordt geregistreerd. Ze wordt ook ziek, en ondanks een afgekondigde quarantaine wordt ze op 16 November 1943 op de trein gezet naar een voor haar onbekende bestemming. Ze wordt vermoord in Auschwitz.

Paul Beek is van na de oorlog. Hij heeft de achtergronden van het oorlogsverhaal en de dood van zijn nichtje Edith onderzocht en nauwkeurig in kaart gebracht. Hij schreef er een 'paper' over: 'HET TRIESTE VERHAAL VAN EEN JOODS MEISJE IN GOUDA'. 
Daarin beschrijft hij hoe Edith, haar broer en haar ouders omdat ze joden zijn, moeten onderduiken om aan de nazi's te ontkomen. Maar de onderduikmogelijkheden zijn beperkt. Ze worden noodgedwongen van elkaar gescheiden en komen op verschillende onderduikadressen terecht.
Edith wordt ondergebracht in de pastorie van een dominee in Zwammerdam. Daar valt ze niet op en kan gewoon met de kinderen uit de buurt spelen.

Verraad
Dan wordt de onderduik verraden. Edith en de dominee worden opgepakt door de Duitsers. De dominee wordt na korte tijd vrijgelaten. Maar Edith wordt afgevoerd naar Kamp Westerbork. Op 16 november 1943 wordt Edith per trein op transport gesteld naar het vernietigingskam Auschwitz. Daar sterft zij, moederziel alleen gescheiden van haar ouders en broer in een van de gaskamers. Ze is maar 9 jaar geworden.

De volledige 'paper' van Paul Beek over het leven en de dood van zijn nichtje Edith is hier >> te lezen

Terug naar het overzicht