Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Edith Roseij Beek

Edith Roseij Beek

Edith is pas 9 jaar en zit alleen in Westerbork, waar ze op 29 Juni 1943 wordt geregistreerd. Ze wordt ook ziek, en ondanks een afgekondigde quarantaine wordt ze op 16 November 1943 op de trein gezet naar een voor haar onbekende bestemming. Ze wordt vermoord in Auschwitz.

Van de Joodse familie Beek zijn 80 mannen, vrouwen en kinderen door de Duitsers vermoord. Daaronder 10 kinderen in leeftijd variërend van 9 tot 19 jaar. De meesten zijn omgebracht in Auschwitz. Éen van hen is Edith Beek.Achterneef Paul Beek, die na de oorlog geboren is, heeft een overzicht gemaakt van de vermoorde kinderen Beek. U kunt het hier >> lezen

Onderzoek Paul Beek

Paul Beek heeft de achtergronden van het oorlogsverhaal en de dood van zijn nichtje Edith onderzocht en nauwkeurig in kaart gebracht. Hij schreef er een 'paper' over: 'HET TRIESTE VERHAAL VAN EEN JOODS MEISJE IN GOUDA'. 
Daarin beschrijft hij hoe Edith, haar broer en haar ouders omdat ze joden zijn, moeten onderduiken om aan de nazi's te ontkomen. Maar de onderduikmogelijkheden zijn beperkt. Ze worden noodgedwongen van elkaar gescheiden en komen op verschillende onderduikadressen terecht.
Edith wordt ondergebracht in de pastorie van een dominee in Zwammerdam. Daar valt ze niet op en kan gewoon met de kinderen uit de buurt spelen.

Verraad

Dan wordt de onderduik verraden. Edith en de dominee worden opgepakt door Opperwachtmeester Jan Kool, die lid was van de NSB.  De dominee wordt na korte tijd vrijgelaten. Maar Edith wordt afgevoerd naar Kamp Westerbork. Op 16 november 1943 wordt Edith per trein op transport gesteld naar het vernietigingskam Auschwitz. Daar sterft zij, moederziel alleen gescheiden van haar ouders en broer in een van de gaskamers. Ze is maar 9 jaar geworden.

Opperwachtmeester Jan Kool veroordeeld na de oorlog

Opperwachtmeester Jan Kool heeft het uiteindelijke lot van Edith bezegeld. Hij was lid van de NSB en politie-ambtenaar en opperwachtmeester (geboren te Leerdam 6-9-1890), die eerst veldwachter in Zwammerdam was. Hij was bij de politie sinds 1914. Op 28-4-1948 is hij in Middelburg tot 9 jaar veroordeeld. Het Hof oordeelde hem schuldig aan verraad dat de dood van Edith tot gevolg heeft gehad. Tevens werd hij ontzet uit het kiesrecht en uit het wapen der Koninklijke Marechaussee.

Het hele verhaal

Het hele verhaal van Paul Beek over het leven en de dood van zijn nichtje Edith is te lezen door op onderstaande button te klikken.


Paul Beek heeft ook een boek geschreven over Edith met als titel: 'Het trieste verhaal van Edith Roseij Beek - Eenzaam op weg naar Auschwitz'. Het is te bestellen bij Uitgeverij Boekscout: ISBN 978-94-640-3712-8, prijs € 16,99


 

Terug naar het overzicht