Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Landen > Polen

Polen

De nazi's hadden nooit een geheim gemaakt van hun afkeer van communisten. Het niet-aanvalsverdrag dat Duitsland in augustus 1939 met de Sovjet-Unie sloot, kwam daarom voor velen als een volslagen verrassing. In een geheime clausule van dit zogeheten Molotov-Ribbentroppact, vernoemd naar de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen, kwamen Hitler en Stalin overeen dat zij ieder een deel van Polen zouden bezetten. Terwijl Litouwen tot de Duitse invloedssfeer zou behoren, vielen Estland. Letland en Finland onder de Sovjet-Russische invloedssfeer. De Sovjet-Unie kon haar grondgebied hierdoor flink uitbreiden en Duitsland had op deze manier het risico van een oorlog op twee fronten afgewend.

Duitse inval

Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen, na een door de Duitsers zelf gefingeerd grensconflict. Het offensief verliep uitzonderlijk snel en succesvol. De Duitse luchtmacht en de grondtroepen waren in alle opzichten superieur aan het Poolse leger. De aanval ging, net als de daaropvolgende bezetting, gepaard met een tomeloze agressie tegen de bevolking.
Twee dagen na de inval verklaarden Engeland en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. 

Sovjet inval

Op 17 september 1939 viel de Sovjet-Unie Oost-Polen binnen. In een paar weken tijd was het land geheel onder de voet gelopen door Duitse en Russische legers, precies zoals Hitler en Stalin hadden afgesproken. Eind september 1939 werd de nieuwe Duits-Russische grens getrokken. De Duitsers lijfden een deel van het door hen veroverde gebied direct bij Duitsland in.
Het gebied rond Warschau werd omgevormd tot Generaal-Gouvernement. Hier zouden in de loop van de oorlog de meeste nazi-concentratie- en vernietigingskampen worden gevestigd. Ze werden bekend onder de namen Auschwitz, Stutthof, Chelmno, Treblinka, Sobibor, Majdanek, Belzec.

Bron tekst: Duitslandinstituut.nl