Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Oorlogsverhalen op naam > Paul Beek

Paul Beek

Het oorlogsverhaal van Paul Beek over zijn nichtje Edith Roseij Beek, die ondergedoken zat bij een dominee en werd verraden. Via Kamp Westerbork is ze naar Auschwitz afgevoerd. Daar werd ze in 1943 in de gaskamers vermoord. Ze is slechts 9 jaar geworden.

"Edith is pas 9 jaar en zit alleen in Westerbork, waar ze op 29 Juni 1943 wordt geregistreerd. Onbekend is wanneer ze aankwam en met welk transport. Ze wordt ook nog ziek, en ondanks een afgekondigde quarantaine wordt ze op de trein gezet, de bekende dinsdag trein, in dit geval op 16 November 1943. Alleen gaat ze naar een voor haar onbekende bestemming", aldus Paul Beek. 

Oorlogsverhaal Edith Roseij Beek

Paul Beek is van na de oorlog. Hij heeft de achtergronden van het oorlogsverhaal en de dood van zijn nichtje Edith onderzocht en nauwkeurig in kaart gebracht. Hij schreef er een artikel over: 'HET TRIESTE VERHAAL VAN EEN JOODS MEISJE IN GOUDA'. 
Daarin beschrijft hij hoe Edith, haar broer en haar ouders omdat ze joden zijn, moeten onderduiken om aan de nazi's te ontkomen. Maar de onderduikmogelijkheden zijn beperkt. Ze worden noodgedwongen van elkaar gescheiden en komen op verschillende onderduikadressen terecht.
Edith wordt ondergebracht in de pastorie van een dominee in Zwammerdam. Daar valt ze niet op en kan gewoon met de kinderen uit de buurt spelen.

Verraad
Dan wordt de onderduik verraden. Edith en de dominee worden opgepakt door de Duitsers. De dominee wordt na korte tijd vrijgelaten. Maar Edith wordt afgevoerd naar Kamp Westerbork. Op 16 november 1943 wordt Edith per trein op transport gesteld naar het vernietigingskam Auschwitz. Daar sterft zij, moederziel alleen gescheiden van haar ouders en broer in een van de gaskamers. Ze is maar 9 jaar geworden.

Artikel

Het volledige artikel van Paul Beek over het leven en de dood van zijn nichtje Edith is hier >> te lezen

Terug naar het overzicht