Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Henry van Adelsbergen

Henry van Adelsbergen

Henry van Adelsbergen was een Joodse man, die een van de slachtoffers was van het Duitse concentratiekamp Vaihingen/Wiesengrund, dat een bijkamp was van het concentratiekamp Natzweiler-Struthof. Hij werd in Amsterdam verraden door zijn bovenbuurvrouw Branca Simons en overgebracht naar kamp Westenbork.

Paul Beek heeft onderzoek gedaan naar wat er in de Tweede Wereldoorlog gebeurd is met de op  27 mei 1907 in Uithoorn geboren Henry van Adelsbergen (foto rechts). Paul Beek schrijft ons ondermeer:
" Henry was reiziger in "vleeschwaren" van beroep. Vanaf 30 Juni 1939 diende hij bij de Nederlandse Landmacht in het 2e Regiment Motorartillerie. Zijn eenheid was in de meidagen van 1940 betrokken bij het opblazen van een brug om de Duitse opmars te stuiten. Na de capitulatie moest Henry zich als krijgsgevangene melden, maar dat heeft hij niet gedaan". 

Gearresteerd

"Henry van Adelsbergen is getrouwd met de niet-joodse vrouw Johanna Francisca Sipermann (1902-1980). Zij was eigenaresse van het nu nog bestaande Hotel Sipermann in Amsterdam. Met haar had hij een zoon en zij had een dochter uit een eerder huwelijk. Maar het huwelijk strandt: op 29 maart 1943 wordt de echtscheiding uitgesproken.  
Op 29 april 1943 wordt hij opgepakt omdat hij Jood is. Op 4 Mei 1943 wordt Henry afgevoerd naar Kamp Westerbork en komt daar terecht in barak 61. Daar wordt hij omdat hij nog steeds te boek staat als 'gemengd gehuwd' voor de keus gesteld: sterilisatie of deportatie". Als hij zich laat steriliseren zal hij worden vrijgelaten en mag hij onder voorwaarden terug naar huis. Als hij zich niet onvruchtbaar laat maken, dan zal hij als Jood worden gedeporteerd naar een kamp in Duitsland."

Gedwongen sterilisatie

"Henry kiest voor het eerste en mag op 8 juni 1943 weer terug naar Amsterdam. Maar wel onder de voorwaarde dat hij zich periodiek moet melden bij de Sicherheitsdienst (SD). Op voorspraak van de SD-rechercheur Johan Out blijft hij op vrije voeten. Hij trekt in bij een niet-Joodse vrouw".

Verraad

"Als Henry zich in juli 1944 weer verplicht gemeld heeft bij de SD, mag hij niet weg. Zijn bovenbuurvrouw Branca Simons heeft hem verraden en aangegeven. Zij heeft de SD verteld, dat Henry niet meer gemengd gehuwd is, omdat hij in maart 1943 gescheiden is van Johanna Sipermann. Daarmee is zijn 'sperre' -zijn vrijstelling- voor de SD komen te vervallen. Hij wordt door SD rechercheur Klaas Nap gearresteerd. Opnieuw wordt hij naar Westerbork afgevoerd".

Naar Auschwitz

"Op 3 september 1944 wordt Henry op transport gesteld naar Concentratiekamp Auschwitz in Polen (foto rechts). Daar komt hij twee dagen later aan. Op zijn arm wordt nummer 195293 getatoeëerd. 
Bijna twee maanden later, op 28 oktober 1944, wordt hij verplaatst naar het Concentratiekamp Stutthof, ook in Polen. In november 1944 wordt hij op vliegveld Hailfingen te werk gesteld.
Op 13 december 1944 komt Henry Adelsbergen terecht in concentratiekamp Vaihingen /Wiesengrund.
Op 4 maart 1945 om 3.35 uur sterft hij er op bijna 38-jarige leeftijd. Hij verdwijnt anoniem in een massagraf ", aldus Paul Beek.


Kamp Vaihingen/Wiesengrund

Op Wikipedia is over Kamp Vaihingen/Wiesengrund ondermeer te lezen:
"Vanaf oktober 1944 is Kamp Vaihingen/Wiesengrund verbouwd tot SS-hospitaal. Zieke gevangenen uit kampen in de omgeving werden naar Vaihingen gebracht, maar werden daar nauwelijks verzorgd. Er werd toen ook een vijfde barak gebouwd. De gevangenen werden in andere kampen tewerkgesteld. De zieken hadden twintig verschillende nationaliteiten. Het eerste ziekentransport kwam op 10 november aan. Er zijn 25 transporten geweest, waarmee tussen november 1944 en maart 1945 in totaal 2.442 zeer zieke gevangenen naar Vaihingen brachten zijn vervoerd. In januari 1945 brak in het kamp tyfus uit waaraan velen overleden".

Meer informatie over het Kamp Vaihingen/Wiesengrund is hier >> te vinden.

 

Terug naar het overzicht