Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Louk de Liever

Louk de Liever

Het was een wonder, dat Louk de Liever als kind de holocaust overleefde. Hij is vanuit Kamp Westerbork gedeporteerd naar de concentratiekampen Bergen-Belsen en Theresiënstadt.

De in Nijkerk woonachtige Louk de Liever is het enige nog in leven zijnde lid van de Joodse familie De Liever dat de holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan. Hoewel het merendeel van zijn familie hierbij omkwam, hebben zijn grootouders en ouders deze periode wonderwel overleefd. In een artikel van het Reformatorisch Dagblad wordt de overleving van Louk beschreven. Enkele citaten:

Onderduik

"Een buurman wist een onderduikadres. In het holst van de nacht werd Louk –hij was nog maar tweeënhalf– achter op een fiets met houten banden van Nijkerk naar Amsterdam vervoerd. Zijn onderduikgevers hadden donker haar, net als hij. Ze hadden een blonde dochter. Buren zeiden: „Je kunt wel zien dat dat jullie zoon is.” Maar dat Marijke echt hun dochter was, betwijfelden ze".

Verraden

"Ruim twee jaar verbleef Louk bij de familie Veenstra, totdat hij werd verraden en opgepakt. Na de oorlog kwam een overbuurman hun vragen te getuigen dat hij de verklikker niet was geweest. „Maar we wisten dat hij het wel had gedaan.” Misschien had hij geld nodig; de Duitsers gaven 7,50 per Jood".

Westerbork

"Op 19 augustus arriveerde Louk de Liever in Kamp Westerbork. Twee dagen later kreeg hij verjaardagstaart, gemaakt van onder meer oud brood en aardappelschillen. Niet te eten. „Ik ben vijftien jaar gids in Dierenpark Amersfoort geweest. Een olifantje kreeg er op zijn eerste verjaardag net zo’n taart. Hij at er wél met smaak van.”

Bergen-Belsen

"Met de andere vijftig kinderen uit barak 35 –het ”weeshuis”– ging Louk op transport. Normaliter duurde de reis naar Bergen-Belsen vier uur. Nu vier dagen: de locomotief was nodig om soldaten naar het oostfront te transporteren, en dat kreeg voorrang. Na twee maanden Bergen-Belsen opnieuw op transport. Bestemming: Auschwitz. Maar dat ging niet meer, want ze kwamen niet verder dan Theresienstadt.”

Theresienstadt

"In Theresienstadt moest Louk meedoen aan een klucht: gestreept gevangenispakje uit, mooie kleren aan, met enkele andere kinderen en volwassenen in een huisje. Zo waren ze klaar voor inspectie door het Rode Kruis. Toen dat vertrokken was, gingen de kleren uit, het gestreepte pak weer aan..."
"Russen brachten de vrijheid, en Louk ging weer op de trein, maar nu naar huis. Later werd hij naar het Pedagogisch Instituut in Amsterdam gestuurd: hij moest behandeld worden wegens leugens en te grote fantasie. Hij vertelde nota bene dat hij tijdens de thuisreis olifanten, leeuwen en andere wilde dieren had gezien. Veel later pas bleek dat het verhaal klopte: de trein was gestopt omdat de machinist eerst een stilstaande trein met circusdieren naar een ander spoor moest rangeren", aldus het Reformatorisch Dagblad. 

Kinderen

Louk de Liever, nu 80 jaar, prijst zich gelukkig dat hij de holocaust heeft overleefd. Hij is gelukkig getrouwd en zijn vrouw en hij zijn gezond. Ze hebben kinderen, kleinkinderen en binnenkort het eerste achterkleinkind.

Terug naar het overzicht