Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Mathias Hubertus Hoogenboom

Mathias Hubertus Hoogenboom

Mathias Hoogenboom meldde zich als vrijwilliger aan om als militair te vechten tegen de Noord-Koreanen en Chinezen die in 1950 Zuid- Korea binnenvielen. De Koreaanse oorlog zou tot 1953 duren, toen er tussen beide landen een wapenstilstand werd getekend. De grens werd de demarcatielijn rond de 38e breedtegraad. Een vredesverdrag tussen Noord-en Zuid-Korea is er nooit gekomen.

"Mathias Hoogenboom (foto boven) had zich als oorlogsvrijwilliger aangemeld, omdat hij zeer gemotiveerd was om tegen onrechtvaardigheid te strijden", aldus een artikel in het blad van de Korea Veteranen verenigd in de VOKS. Hoogenboom was als militair tijdens de Korea-Oorlog ingedeeld bij een speciaal onderdeel van het Regiment Van Heutsz. Dit was op haar beurt ingedeeld bij het Nederlands Detachement Verenigde Naties (NDVN).

IJzeren Driehoek

Hoogenboom diende ondermeer op het eiland Koje-do (zie kaart), waar een krijgsgevangenkamp was ingericht dat uiteindelijk 173.000 Chinese en Noord-Koreaanse gevangengemaakte soldaten telde. Ook diende hij in de IJzeren Driehoek (Chorwon-Kumhwa-Pyonggang, nu Noord-Koreaans). Deze regio was het toneel van zeer hevige gevechten in oktober en november 1952 en van maart tot en met juli 1953. 

Overleefde de oorlog

Mathias Hoogenboom overleefde de Korea Oorlog. Hij is in 2022 in Nederland overleden en gecremeerd. Bij leven had hij aangegeven, dat hij graag zou willen dat de urn met zijn as begraven zou worden bij zijn gesneuvelde kameraden, die begraven zijn op het Ereveld van de Verenigde Naties in Busan (Zuid-Korea). Daar hebben 122 in Korea gesneuvelde Nederlandse militairen hun laatste rustplaats gevonden. In totaal telt het ereveld 2.299 graven met niet alleen uit Nederland afkomstige gesneuvelde militairen, maar ook uit het Verenigd Koninkrijk: 885; Canada: 378; Australië: 281; Nieuw-Zeeland: 34; Zuid-Afrika: 11; Turkije : 462; Frankrijk: 44; Zuid-Korea (in dienst van de VN): 36; Verenigde Staten: 36; Noorwegen: 1.

Bijzetting in Zuid-Korea

Op 11 november 2022 werd de urn met de as van Mathias Hoogenboom -samen met de urn van Eduard Engberink, een andere overleden Koreaveteraan- tijdens een speciale militaire plechtigheid bijgezet op het Nederlandse deel van het Ereveld van de Verenigde Naties in Busan. Albert Hoogenboom (de broer van Korea-veteraan Hoogenboom), Annelies en Bernard Engberink (dochter en zoon van adjudant Engberink) hebben op uitnodiging van de Zuid-Koreaanse regering de urn van hun vader naar Zuid-Korea gebracht. Zo konden ze aanwezig zijn bij de officiële bijzettingsplechtigheid, die afgesloten werd met saluutschoten door een erewacht.

Verslag reis Zuid-Korea

Annelies Engberink heeft een verslag geschreven van de reis naar Zuid-Korea, die uitmondde in de bijzettingsplechtigheid van de urnen. Het verslag is te lezen door op onderstaande oranje button te klikken.

Terug naar het overzicht