Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Landen > Oorlogsverhalen uit Zuid-Korea

Zuid-Korea

De Koreaanse oorlog of Korea oorlog was een oorlog tussen het door China en de Sovjet-Unie gesteunde communistische Noord-Korea en het door de Verenigde Naties, onder leiding van de Verenigde Staten, gesteunde democratische Zuid-Korea. De directe oorzaak van het conflict lag in de na de Tweede Wereldoorlog doorgevoerde deling van het in 1910 door Japan geannexeerde keizerrijk Korea. De oorlog begon in 1950 met een aanval van Noord-Korea op het zuiden en eindigde in 1953 met een wapenstilstand. Er is nooit een vredesverdrag gesloten, waardoor het conflict formeel nog steeds voortduurt.

De Koreaanse Oorlog was als gewapend conflict onderdeel van de Koude Oorlog. Betrokken waren de Verenigde Staten met een aantal bondgenoten, waaronder Nederland, onder de vlag van de Verenigde Naties aan de ene kant en China en de Sovjet-Unie aan de andere kant

Nederlandse militairen

In de periode 1950-1954 zijn 4748 Nederlandse militairen afkomstig van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en Korps Mariniers ingezet bij de strijd in Korea. Van hen sneuvelden er 122 sneuvelden en 3 zijn vermist.