Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Guus Twisterling

Guus Twisterling

Guus Twisterling vertrok in het najaar van 1950 naar Korea om als militair in het Nederlands peloton van de Verenigde Naties te dienen tijdens de Korea Oorlog. Guus sneuvelde op 1 juni 1951. Hij is zeer waarschijnlijk door 'friendly fire' dodelijk getroffen.

Guus Twisterling is geboren in 1928 in Den Haag als jongste en enige zoon. Hij had vijf zusjes.
Hij vervulde zijn dienstplicht in Nederlands-Indië waar hij door de Nederlandse regering werd ingezet om vrede en orde te brengen. Hij keerde ongedeerd terug uit Indië. Guus had verkering met Tiny Waterreus. Ze hadden trouwplannen en wilden zich gaan vestigen in Nieuw-Guinea, dat toen nog onder Nederlands bewind stond.

Naar Korea

Guus verraste de familie met zijn besluit om zich als vrijwilliger voor het Nederlands VN-Korea-detachement aan te melden en in Zuid-Korea te gaan dienen.
Zijn familie was er niet gerust op, maar hij vond het zijn plicht om mee te helpen aan de bevrijding van Zuid-Korea, dat was aangevallen door Noord-Koreaanse en Chinese troepenmachten. Hij vertrok per schip uit Nederland op 26 oktober 1950 naar Korea.
Hij zou daar maar kort dienen. Guus Twisterling is zeer waarschijnlijk getroffen door 'friendly fire' en vond daarbij de dood op 1 juni 1951, de verjaardag van zijn oudste zuster Jo.

Friendly fire

Guus Twisterling sneuvelde tijdens een actie, die bekend staat als de 'tweede nachtelijke aanval bij Inje'. De rechtervleugel van de A-compagnie, waarvan hij deel uitmaakte, werd op 1 juni 1951 om 04.40 uur aangevallen door een vijandelijke eenheid van 150 man.
Met artilleriesteun probeerden de Nederlandse militairen de aanval af te slaan. Helaas kwamen daarbij drie series van zes eigen granaten precies in de stellingen van de A-compagnie terecht.
Daarbij vielen waarschijnlijk meer slachtoffers dan in het vuurgevecht met de vijand dat daarop volgde.
De Nederlandse militairen wisten de aanval na twee uur vechten af te slaan. De Nederlandse verliezen bedroegen die dag zes gesneuvelden, waaronder Guus, en vijf gewonden. Wie slachtoffer is geworden van eigen vuur en wie gesneuveld is in het gevecht met de vijand daarna, is onduidelijk.


Bezoek aan Zuid-Korea

Jaren later bezoeken Guus zusters Jo en Cocks onder
leiding van overste L. Schreuder Zuid-Korea. Ze worden met militaire eer ontvangen door de Zuid-Koreaanse regering, en bezoeken het Internationaal VN-ereveld in Busan, waar Guus is begraven. Zijn zussen leggen bloemen bij de grafsteen van hun broer.

Verloofde oopgespoord

In 2016, het 65ste sterfjaar van Guus, is zijn toenmalige verloofde Tiny Waterreus, waarmee hij naar Nieuw Guinea zou gaan, opgespoord. Te zijner eer heeft zij een bloemstuk gelegd op 4 mei bij de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam.

Speciale Facebook-pagina

Meer informatie over Guus Twisterling is te vinden op de speciale Facebook-pagina Guus - A.J. - Twisterling, die is gestart door zijn nicht Josje Koenen-van der Bol om de herinnering aan Guus levend te houden.

Terug naar het overzicht