Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Nol van Wesel en Max Kannewasser

Nol van Wesel en Max Kannewasser

In de jaren dertig van de 20ste eeuw is het Amsterdamse duo Johnny & Jones gevormd door Nol (Arnold Siméon) van Wesel (3 augustus 1918 - 15 april 1945) en Max (Salomon Meyer) Kannewasser (24 september 1916 - 20 maart 1945) razend populair.

De populariteit van Johnny en Jones startte bij hun eerste single 'Mijnheer Dinges Weet Niet Wat Swing' Is. Zichzelf begeleidend op gitaar zingen de  muzikanten hun swingende liedjes met vlotte teksten in semi-Amerikaans accent.

Nol, zoon van Wolf van Wesel en Debora Smit (beiden vermoord in Auschwitz 8-10-1942) was de man die het meest (tenor) gitaar speelde en ook zelf gitaarles gaf en dat adverteerde in het Joodsch Weekblad.
Max was de man met al wat zangervaring en had jazz connecties alstrouw bezoeker van de Nederlandsche Hot Club in Amsterdam. Hij is zoon van Meijer Salomon Kannewasser en Rachel Ziekenoppasser, beiden ook vermoord in resp. Auschwitz en Sobibor.

Westerbork

Bij de allerlaatste razzia In Amsterdam op 29 September 1943  (Amsterdam  werd daarna 4 Oktober 1943 “Judenrein “werd verklaard) worden Van Wesel en Kannewasser samen met hun echtgenotes opgepakt (ondanks Sperre van Max wegens functie )en overgebracht naar het Drentse doorgangskamp Westerbork. Ze werden tewerkgesteld als slopers van neergestorte oorlogsvliegtuigen. Tekenaar Leo Kok heeft Nol en Max in het kamp geschilderd tijdens hun werk in de vliegtuigsloperij.
Bij een vliegtuigdemontage bij Weesp hebben Nol en Max van de gelegenheid gebruik gemaakt naar Amsterdam te gaan, waar ze nog zes liedjes opnamen, waaronder de Westerbork Serenade (1944). Deze opname is bewaard gebleven.

Op transport

Op 4 september 1944 worden ze met hun familie op transport gesteld naar het oosten. Ze komen in diverse kampen terecht:

  • Theresienstadt: een voormalige garnizoensstad in Bohemen (Tjecho-Slowakije) waar de Nazi’s bij een bezoek van het Deense Rode Kruis voor de show een modelkamp toonden, waarvan de nazi's ook een propaganda film maakten.
  • Auschwitz. 
  • Sachsenhausen: waar ze als broers geregistreerd stonden in het subkamp Ohrdruf. 
  • Buchenwald.

Overleden in Bergen-Belsen

Nol en Max belanden  uiteindelijk na een 10-daagse treinreis in concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze kort voor het eind van de oorlog door uitputting overlijden. 
Nol van Wesel overlijdt op 20 maart 1945. Hij werd 26 jaar.
Max Kannewasser sterft op 15 april 1945, 28 jaar oud.

Mini-documentaire

Over Johnny & Jones is door Tom Elemans als onderdeel van zijn afstudeerproject aan de filmacademie in Breda een minidocumentaire gemaakt met als thema het verwerken van oorlogsleed door muziek. Jim Florentinus en Jeroen Borghouts (El Passionatos) kruipen in de huid van Johnny and Jones. De muziek onder de beelden zijn de authentieke geluidsopnamen van Johnny & Jones.

Artikel en boek

  • Van de geschiedenis van Johnny & Jones heeft auteur Paul Beek een uitgebreid artikel geschreven, dat hier >> te lezen is.
  • Paul Beek heeft ook een boek geschreven met als titel 'Samenzwering in Westerbork - Het verhaal van Leon Beek'. Het boek is hier >> te bestellen

 

Terug naar het overzicht