Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Ofir Engel

Ofir Engel

Het oorlogsverhaal van de Israëlische Nederlander Ofir Engel, die op 7 oktober 2023 door Hamas (die sinds 2007 Gaza bestuurd) is gegijzeld en 54 dagen gevangen heeft gezeten in de Gaza-strook.

Op 7 oktober 2023 was de 17 jarige basketbalspeler Ofir Engel (foto boven) op bezoek bij zijn vriendin in de Israëlische kibboets Be’eri, die in de nabijheid ligt van de Gaza strook.
Hij lag in bed, toen vroeg die ochtend in de kibboets het luchtalarm voor inkomende raketten afging. Hamas vuurde duizenden raketten af op Israël.

Inval Hamas

Later die morgen vielen ongeveer zeventig zwaarbewapende Hamas-militanten Be’eri binnen. Ze gingen van huis tot huis en schoten de bewoners dood of namen ze gevangen. Er werden ook huizen en gebouwen in brand gestoken. 

110 inwoners vermoord

Van de 1200 inwoners van de kibboets Be’eri werden 110 mannen, vrouwen en kinderen van het leven beroofd. 
De Hamas-militanten gijzelden bovendien circa 50 mensen uit Be’eri en voerden ze af naar Gaza, waar ze gevangen werden gezet. Eén van hen was Ofir Engel.

Nederlands paspoort

Ofir heeft een Nederlandse grootvader en spreekt Nederlands. Hij heeft meerdere malen familie in Gelderland bezocht.
Na zijn gijzeling kwam naar buiten dat er een procedure liep om Ofir een Nederlands paspoort te geven. Zijn familie, gesteund door het CIDI (Centrum Informatie Documentatie Israël), heeft er tijdens zijn gijzeling bij de Nederlandse autoriteiten op aangedrongen om Ofir versneld het Nederlanderschap toe te kennen, hetgeen uiteindelijk gebeurd is. Op deze manier hoopten zij, dat Ofir als Israelische Nederlander meer kans maakte om door Hamas vrijgelaten te worden. Of dit een rol gespeeld heeft bij zijn vrijlating is niet duidelijk. Wel behoort Ofir -als gevolg van een overeengekomen gevangenenruil tussen Hamas en Israël- tot de groep gegijzelden die is vrijgelaten tijdens een eerste staakt-het-vuren.

Na 54 dagen gijzeling vrij

Samen met een groep mede-gegijzelden werd Engel na bijna twee maanden door Hamas overgedragen aan medewerkers van het Rode Kruis. (Zie hiernaast de reportage van het Jeugdjournaal). Daar werden ze overgedragen aan medische teams van het Israëlische leger, voordat ze werden herenigd met hun familieleden en vrienden. Engel zat in totaal 54 dagen vast.
Ofir Engel, die tijdens zijn gevangenschap 18 jaar is geworden, heeft waarschijnlijk niet in het ondergrondse tunnel-netwerk van Gaza gevangen gezeten. Waar wèl, heeft Ofir tijdens zijn gijzeling niet kunnen vaststellen. Naar zijn zeggen zat hij vast in afgesloten bovengrondse ruimten op verschillende locaties, zonder te weten waar die lagen.

Familie opgelucht

De familie van Ofir toonde zich na de hereniging met hem opgelucht. Zijn opa heeft zich in diverse media uitgesproken over de gijzeling van zijn kleinzoon. In de Jeruzalem Post vertelde hij: "Hoewel hij veel gewicht heeft verloren, doordat hij weinig te eten kreeg, is hij nu aan het herstellen. Hij lacht weer". (Foto rechts: Ofir met zijn opa). Ofir kon ook zijn vriendin -bij wie hij op bezoek was tijdens de Hamas-inval en die het overleefde- weer in zijn armen sluiten.
Opa Engel heeft Nederland bedankt voor de inzet om Ofir vrij te krijgen. 

Ofir vertelt over de gijzeling

Enkele weken na zijn vrijlating stond Ofir de pers te woord. De Telegraaf/Reuters publiceerde hiervan een korte video (zie hiernaast).
Daarin vertelt Ofir Engels, hoe hij werd gegijzeld, hoe hij zich tijdens de gijzeling voelde, hoe hij door Hamas behandeld is en hoe zijn vrijlating in zijn werk ging.
In de reportage zijn ook beelden te zien van de hereniging met zijn vriendin en met zijn ouders.

1400 Israelische doden en 144 gegijzelden

Bij de recente Hamas-Israël oorlog, die begon op 7 oktober 2023, vuurde Hamas duizenden raketten af op Israël. Tegelijkertijd bestormde Hamas-militairen Zuid-Israël.
Hierbij werden meer dan 1400 inwoners van Israël om het leven gebracht en 144 mannen, vrouwen en kinderen gegijzeld en overgebracht naar Gaza, waar ze meestal in ondergrondse tunnels gevangen werden gezet.

Gegijzelde kinderen

Over de circa 30 gegijzelde Israëlische kinderen -waaronder een baby van 9 maanden- is op facebook een korte video gepubliceerd, die hiernaast is te zien.
Een aantal van deze kinderen is eind november 2023
vrijgekomen.  
 

Terug naar het overzicht