Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Israël oorlogen

Israël-oorlogen

Overzicht van de oorlogen in relatie tot Israël van 1948 t/m 2023

  • Arabisch-Israëlische Oorlog (1948) of Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog
    Op 14 mei 1948 wordt door David Ben-Gurion in Tel Aviv de staat Israël uitgeroepen. De omringende Arabische landen vallen daarop Israël binnen, dat deze oorlog wint.
  • Suez oorlog (1956). President Nasser van Egypte nationaliseert het Suezkanaal. Groot-Brittannië, Frankrijk en Israël vallen daarop samen Egypte aan, maar worden door de Verenigde Staten van Amerika teruggeroepen.
  • Zesdaagse Oorlog (1967). Israël voerde een verrassingsaanval uit op Egypte, Jordanië en Syrië als reactie op de blokkade van de Golf van Akaba (de enige zeeweg die Israël met Azië verbindt). Binnen zes dagen waren de Arabische landen verslagen en bezette Israël de Westelijke Jordaanoever, de Golan, de Gazastrook en de Sinaï.
  • Uitputtingsoorlog (1967-1970). Egypte tracht met deze oorlog de in de Zesdaagse Oorlog verloren Sinaï terug te winnen en wordt daarbij militair gesteund door onder meer de Sovjet-Unie. Nadat de Egyptische President Nasser aan een hartaanval overlijdt, trekt zijn opvolger Sadat de Egyptische troepen terug.
  • Jom Kipoeroorlog (1973). Egypte en Syrië voerden een verrassingsaanval uit op Israël in een poging de door Israël in 1967 bezette gebieden te heroveren. De oorlog duurde een maand en werd uiteindelijk gewonnen door Israël.
  • Operatie Litani (1978) Deze had als doel de PLO van Israëls noordelijke grens te verdrijven en de terroristische infrastructuur te vernietigen in Zuidelijk Libanon.
  • Libanon-oorlog Israël wilde aan hun noordgrens geen in Zuid-Libanon gevestigde PLO-vrijstaat aanvaarden en trok Libanon binnen. Israël en verschillende christelijke milities vochten er tegen de PLO en Syrische militairen. Uiteindelijk worden er in het grensgebied VN-troepen gestationeerd.
  • Eerste Intifada (1987-1993). In de door Israël bezette Palestijnse gebieden breekt een opstand uit gericht tegen Israël.
  • Tweede Intifada (2000-2005). Opnieuw breken er hevige opstanden uit onder de Palestijnen naar aanleiding van een bezoek van de toenmalige premier Ariel Sharon aan de Tempelberg in Jeruzalem, waar zich ook de Al-Aqsa Moskee staat.
  • Israëlisch-Libanese Oorlog (2006). Israël valt Libanon binnen en bombardeert grote delen van het land als reactie op de ontvoering van twee Israëliërs door de Hezbollah in Libanon.
  • Gazastrook acties (2008) Naar aanleiding van jarenlange mortier-en raketbeschietingen vanuit de Gazastrook op Israël bombardeert Israël in 2008-2009 gedurende drie weken de sinds 2007 door Hamas bestuurde Gaza-strook. Het Israelisch leger voert ook een grondoffensief uit.
    In 2012 en 2014 vinden na verschillende escalaties soortgelijke militaire acties plaats tussen Gaza en Israël.
  • Oorlog Hamas-Israël (2023). Verrassingsaanval van Hamas in de ochtend van 7 oktober 2023 vanuit Gaza op Israël.  Hamas vuurde duizenden raketten af op Israël. Tegelijkertijd bestormden Hamas-milities Zuid-Israël, waarbij op grote schaal Israëlische burgers en militairen werden vermoord en gegijzeld. 
    Als reactie voerde de Israëlische luchtmacht bombardementen uit op Hamas-doelen en trekken Israëlische grondtroepen Gaza binnen met als doel Hamas uit te schakelen. Hierbij zijn vele duizenden doden onder de bevolking van Gaza gevallen. Betrouwbare cijfers over het exact aantal slachtoffers in Gaza ontbreken vooralsnog. Internationaal komt Israël onder grote druk te staan om tot een blijvende wapenstilstand te komen om een humanitaire ramp in Gaza af te wenden. De Israëlische regering wil dat eerst alle Israëlische gijzelaars door Hamas worden vrijgelaten.


1400 Israelische doden en 144 gegijzelden
Bij de Hamas-inval op 7 oktober 2023 worden meer dan 1400 inwoners van Israël om het leven gebracht en 144 mannen, vrouwen en kinderen gegijzeld en overgebracht naar Gaza, waar ze meestal in ondergrondse tunnels gevangen worden gezet.
Over de circa 30 gegijzelde Israëlische kinderen -waaronder een baby van 9 maanden- is op facebook een korte video gepubliceerd, die hiernaast is te zien. Een aantal van deze kinderen is eind november 2023 vrij gekomen.  
Onder de vrijgelaten gegijzelden is ook de 18 jarige Israëlische Nederlander Ofir Engel. Hij werd 54 dagen gegijzeld. Het oorlogsverhaal over hem is hier onder >> te lezen. 

 

HIERONDER: ISRAËL-VERHALEN