Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Eliezer Spetter

Eliezer Spetter

Eliezer Spetter is geboren en getogen in Nederland. Hij is de middelste van de drie zonen van Eduard Maurits Louis Spetter. De vader van Eliezer komt uit een Joodse familie. De grootouders van Eliezer en bijna de hele Spetter familie werden vermoord in Auschwitz. Met zijn gezin woont hij in Israel en biedt therapie aan voor mensen die getraumatiseerd zijn door de aanslagen en oorlogen in Israël.

Eliezer's vader Eduard overleeft het bombardement van Rotterdam (14 mei 1940) en weet tijdens de Tweede Wereldoorlog net op tijd onder te duiken. Dat deed hij van 1942 tot 1945 in zijn eigen hoedenfabriekje in een Rotterdamse straat, dat was voortgezet door zijn bedrijfsleider. 

Verliefd

Tijdens de onderduik wordt hij verliefd op een 23 jarige vrouw, Cornelia Lahousse . Ze zit in het verzet en werkt ook mee in de hoedenfabriek. Na de oorlog trouwen Eduard en Cornelia. Maar er is wel een voorwaarde: Eduard moet Rooms Katholiek worden, want zijn vrouw is streng katholiek. Voor Eduard is dit geen probleem. Hij wordt katholiek. Eduard en zijn vrouw krijgen 3 zonen. Ze worden rooms katholiek opgevoed. Over de oorlog wordt thuis nauwelijks gesproken.

Zoektocht

Eliezer Spetter begint al op jonge leeftijd een zoektocht naar het joods-zijn van de Spetter-familie en de jodenvervolging; de shoah. Uiteindelijk brengt het Eliezer naar Israël, waar hij met zijn vrouw Chava en hun 4 kinderen nu al meer dan 20 jaar woont en een gelukkig bestaan heeft opgebouwd: als vruchten van de shoah…

Shilo Israël

Eliezer Spetter woont op een half uur rijden van Jeruzalem in Shiloh op de Westerlijke Jordaan-oever. Shiloh is een belangrijke plaats in de geschiedenis van het Joodse volk. Toen de Israëlieten onder leiding van Jozua het land veroverd hadden, kwamen ze hier samen en werd de tent der samenkomst met God, het tabernakel opgericht.Er zijn nog altijd overblijfselen te vinden van het oude Shiloh en de plek waar het tabernakel heeft gestaan.
Recht tegenover de ruïnes van het oude Shiloh, ligt op een heuvel het huidige dorp Shiloh. Het huis van Eliezer en Chava Spetter kijkt uit op de opgravingen.

Aanslagen en oorlogen in Israël

Eliezer biedt therapie aan voor mensen, die getraumatiseerd zijn door de vele aanslagen en oorlogen in Israël.
In het interview met Eliezer vertelt hij over een man, die in het Israëlisch leger gediend heeft en een aantal militiare acties en oorlogen heeft meegemaakt. Hij vertelt aan Eliezer dat hij zoveel dode lichamen heeft gezien, dat hij 's avonds niet meer kan slapen. En hij is ook getuige geweest van terreur-aanslagen op burgers en kinderen in Israël. En dat heeft hem misschien wel het meest aangegrepen. Eliezer vertelt: " Door de therapie heeft deze man geen slapeloze nachten meer: deze man is daarmee klaar".


Ed Spetter

Het oorlogsverhaal van Eliezer Spetter's vader, Eduard Spetter, wordt verteld in de video van zijn jongste broer, Ed Spetter. Hij heeft een getypt dagboek in zijn bezit, dat zijn vader vele jaren na de oorlog schreef. Omdat zijn vader nooit over zijn oorlogsvervaringen heeft gepraat, is dit dagboek de enige informatiebron over de onderduik van hem. Het dagboek is pas te voorschijn gekomen na de dood van Eduard Spetter. Het was voor zijn zoons een complete verrassing toen zij het vonden in de spullen die hun vader had nagelaten.


Gedicht van Maurice Spetter

Maurice Spetter is de oudste broer van Ed en Eliezer. Hij schreef een gedicht ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.
Ter nagedachtenis van zijn grootouders en andere familieleden die in Auschwitz vermoord zijn.

4 mei, Ik heb ze niet gekend

Ik heb ze niet gekend,
Ze zijn afgevoerd naar Westerbork om daarna gedeporteerd
naar Auswitz-Birkenau waar de gruwel hen wachtte.
Ik heb ze niet gekend,
de gaskamer opende zijn muil in oktober 1942 voor hen
en verslond nog 6 miljoen geliefden meer.
Ik heb ze niet gekend,
ook in Oost-Europa, Rusland, Litauen en Ukraïne
moesten ze op de gruwelijkste wijze van hen af.
Ik heb ze niet gekend,
was mijn vader ontroostbaar met het verlies van zijn ouders en familie
en koos voor onze veiligheid en werd katholiek.
Ik heb ze niet gekend,
Ik stond in 2017 op het universele graf bij de verwoeste gaskamer
in het kamp Auswitz-Birkenau 75 jaar na datum.
Ik heb ze niet gekend,
ieder kind heeft zijn grootouders mogen meemaken.
Ik heb ze niet gekend,
5 jaar na het overlijden van mijn grootouders ben ik geboren,
wat had ik mijn opa en oma graag gekend.

Maurice Spetter

Terug naar het overzicht
Tags
Nederland Israël Holocaust Israël oorlogen
Heb je een oorlogs verhaal dat je wilt delen?
Iedereen kan zijn of haar oorlogsverhaal hier plaatsen.
Stuur een verhaal op

Copyright

Video, tekst en foto's

  • Pia Media BV
  • Camera, regie en montage: Michiel Praal
  • Eindredactie en voice-over: Pia van der Molen