Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Wim Blank

Wim Blank

Het oorlogsverhaal van Wim Blank, die in de Tweede Wereldoorlog actief was in het Zaans verzet.

De laatste verzetsstrijders

In de televisie-special 'De Laatste Verzetsstrijders' van Andere Tijden (NTR /VPRO) vertelt Wim Blank (foto rechts) zijn verhaal.
Wim woonde tijdens de oorlog in Wormerveer en was lid van de KP (knokploeg). “Er ligt een steentje bij de Zaanse Schans, daar ligt een jongen die is gefusilleerd en daar had mijn naam op moeten staan”, vertelt Wim zonder enige twijfel. Naar eigen zeggen is hij een geluksvogel, omdat hij de oorlog heeft overleefd.

Joodse echtgenote

In 1942 vroeg het verzet aan Wim Blank om zijn hulp. Ze vermoedden dat hij wel te vertrouwen was:
“Mijn vrouw was Joods”. Dankzij een list van het verzet trouwde Wim in januari 1942 met Miep Smits, zijn verloofde (Foto rechts: Wim en Miep vlak na de oorlog). Het gemengde huwelijk voorkwam in eerste instantie dat Miep op transport moest, maar het echtpaar kreeg datzelfde jaar te horen dat gemengd gehuwde vrouwen zonder kinderen alsnog weg moesten. “Eerst moest ze getrouwd zijn met een christenman en later kwam: maar ze moesten wel een kind hebben. Nou, daar hebben we voor gezorgd", aldus Wim Blank in de tv-special van Andere Tijden.

Onderdak aan onderduikers

Wim en Miep boden onderdak aan Amsterdamse onderduikers.
Als lid van de KP deed Wim mee aan een overval op het bevolkingsregister.
Daarbij zorgde hij ervoor dat het persoonsbewijs van Miep verdween, omdat daarop een ‘J’ stond.  

Aanslag op Gerben de Graaf

In de ochtend van 5 oktober 1944 was Wim Blank betrokken bij de liquidatie van de verrader Gerben de Graaf. Wim verstopte het wapen onder het bedje van zijn zoon. 
In de illegale krant van het plaatselijk verzet, het 'Zaans Nieuws', werd daags na de aanslag het volgende over geschreven:
In de eerste plaats willen wij vermelden dat de moordaanslag gepleegd op de NSB’er G. de Graaf nabij de “Dronken Brug” te Wormerveer plaatsvond. Deze heer De Graaf is een trouwe medewerker van de Sicherheitsdienst, die al heel wat goede vaderlanders aan de moffen heeft verraden. Wij hoorden echter dat zijn toestand niet levensgevaarlijk is en dat hij waarschijnlijk na enige tijd het ziekenhuis weer zal kunnen verlaten. Moge hij het minderwaardige van zijn gedrag hebben leren beseffen." 
Het liep anders, want De Graaf overleefde de aanslag op zijn leven toch niet. Enkele dagen na de aanslag bezweek hij in het ziekenhuis.

Na de oorlog

Na de oorlog ontdekte Wim dat zijn nieuwe buurvrouw Bep Koeman (101) ook in het verzet had gezeten. Samen bezochten ze jarenlang de bijeenkomsten van de Stichting Voormalig Zaans Verzet, waarvan Wim ook een periode voorzitter was. Wim Blank is in 2019 op 101-jarige leeftijd overleden.

TV-special De Laatste Verzetsstrijders.

De televisie-special van Andere Tijden waarin Wim Blank en ook andere verzetsstrijders aan het woord komen, is hiernaast te zien (Afspelen: klik op de foto rechts). In het programma komen de laatste nog levende verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog aan het woord. Ze waren koerier, hielpen onderduikers, pleegden overvallen. Ze vertellen over de vanzelfsprekendheid waarmee ze met gevaar voor eigen leven stelling namen tegen de bezetter. Maar ook over verlies, twijfels en angsten. En na de oorlog moest iedereen gewoon weer verder, voor zover dat nog kon.

Terug naar het overzicht