Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Concentratiekamp Theresienstadt

Concentratiekamp Theresienstadt

Theresienstadt nu. © foto: Pia MediaVanaf november 1941 zou de stad Theresienstadt in Tsjecho-Slowakije dienst doen als getto voor gedeporteerde Joden. Daarmee was het een concentratiekamp geworden. Veel Joden uit Tsjecho-Slowakije en later ook Nederlandse joden uit kamp Westerbork werden naar Theresienstadt gedeporteerd. De naties hadden de raad van ouderen ingesteld, die tot taak had lijsten op te stellen van wie gedeporteerd zou worden en wie niet. Weigerde men met de Duitsers mee te werken, dan zouden simpelweg alle bewoners gedeporteerd en vermoord worden.

Slechte omstandigheden

De leefomstandigheden in Theresienstadt werden steeds slechter. Waar eerst zo'n 7.000 Tsjechoslowaken hadden gewoond, waren nu 50.000 mensen gehuisvest. Er was weinig voedsel en alleen al in 1942 stierven er zo'n 16.000 bewoners. Van november 1941 tot april 1945 werden 139.667 Joden gedeporteerd naar Theresienstadt, 33.818 van hen stierven in de stad zelf aan ontbering, ziekte, marteling of door executie. Van de 10.500 kinderen in het getto hebben slechts 142 de oorlog overleefd. Een groot deel van de gevangenen werd geëxecuteerd net voordat de geallieerden Theresienstadt bevrijdden, en in massagraven gedumpt. Deze werden na de oorlog herbegraven naast de vesting.

Deportatie naar vernietigingskampen

88.000 Joden werden vanuit Theresienstadt gedeporteerd naar vernietigingskampen (vooral Auschwitz en Treblinka). Bij de bevrijding waren nog 19.000 gevangenen in leven. Van de gedeporteerde Joden die in de vernietigingskampen terechtkwamen overleefden slechts 3000.

Bron tekst: Wikipedia
Foto: Pia Media


HIERONDER: VERHALEN THERESIENSTADT