Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Ad Beek

Ad Beek

Paul Beek tekende het verhaal op van zijn vader Ad Beek. Tijdens de oorlog is Ad in België, waar ze toen woonden, ondergedoken. Na de bevrijding meldt hij zich als vrijwilliger bij het Nederlandse leger.

Ondergedoken

Adolf (Ad) Beek werd op 2 Mei 1920 in Amsterdam geboren als enige zoon van zijn Joodse ouders Salomon Beek en Flora de Raaij. Vader Salomon overlijdt in 1938. Zijn moeder overleefde de Holocaust verborgen in een kast in het Amsterdamse huis van haar dochter Marie. Marie heeft in Westerbork gevangen gezeten, maar omdat zij gemengd gehuwd was, werd ze  vrijgelaten. Ad dook onder in België, waar het gezin vanaf 1935 tot de Duitse bezetting woonde. Ad was er jeugdleider bij de padvinderij en kon bij hen onderduiken.

Bataljon Zeeland

In september 1944 zijn België en Zuid-Nederland bevrijd door de geallieerde troepen. Ad meldt zich als vrijwilliger bij de Koninklijke Landmacht. Hij wordt ingedeeld bij Bataljon Zeeland, dat onder andere de geallieerden helpt bij de bevrijding van Nederland- boven-de-rivieren, die op 5 mei 1945 voltooid werd bij de capitulatie van de Duitsers.

Nederlands-Indië

Na een zware training in Engeland vertrekt het bataljon van Ad Beek op 12 oktober 1945 met het motorschip Alcantara (foto rechts) uit de haven van Liverpool naar Nederlands-Indië om daar namens de Nederlandse regering “orde en vrede” te brengen.
Na tussenstops in Malakka en Singapore arriveren ze op 9 maart 1946 in Tandjong Priok, de haven van Batavia, het huidige Jakarta (Java). Op 15 April 1946 veroveren ze de stad Pesing, die in handen was van het Indonesische leger (TRI) en de pemoeda’s (Indonesische opstandelingen). Een week later wordt het peloton van Ad ingezet bij  een actie in Cenkareng. Op 23 november 1946 vertrekken ze naar het eiland Sumatra en worden gelegerd bij Padang. Ad is sergeant-verpleger en heeft het opzetten en beheren van poliklinieken als hoofdtaak.

Politionele acties

Op 21 juli 1947 start, na een dagorder van luitenant Generaal Spoor, de Eerste Politionele Actie, genaamd Operatie Product, die tot 5 augustus duurde. Ook het bataljon II-14 RI, waarbij Ad Beek diende, neemt hieraan deel op Sumatra.

Terug naar Nederland

Het zou hierna nog een half jaar duren voordat Ad Beek weer naar Nederland kan afreizen.
Op 17 januari 1948 vertrekt hij met zijn onderdeel met de MS Johan van Oldenbarnevelt (foto rechts) vanuit Tandjong Priok naar Nederland.
Op 11 februari 1948 komen ze aan in de haven van Amsterdam, waar hij direct naar het huis van zijn zus Marie aan de Diezestraat gaat om haar na 3 jaar weer in zijn armen te kunnen sluiten.

Na de oorlog

Op 1 Augustus 1953 trouwt Ad Beek in Amsterdam met de Rooms-Katholieke Odilia J. de Theije uit het Brabantse Oudenbosch. Ze krijgen 3 kinderen. Eén van hen is hun zoon Paul. Vader Ad Beek overlijdt op 25 juni 2000 in het Ziekenhuis van Amstelveen te midden van zijn kinderen.

Boek

Paul Beek schreef een boek over het levensverhaal van zijn vader met als titel:
'Hoe een Joodse onderduiker in de Gordel van Smaragd belandde'.
Het boek is hier >> ter bestellen.

Terug naar het overzicht