Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Henk Aalders

Henk Aalders

Oorlogsverhaal van Henk Aalders (97 jaar) over zijn driejarig verblijf in Indië van januari 1946 tot september 1948 waar hij als militair diende in het Drents bataljon 1.1.RI. Gemaakt door Pia Media ten behoeve van de Stichting Oorlogsverhalen in het kader van haar project 'Indië in je Ziel'.

Direct na de bevrijding van Nederland meldt Henk Aalders (foto's rechts) zich aan als militair om Indië van de Japanners te bevrijden, want die hielden Nederlands-Indië nog steeds bezet.
Bij de aanmeldingsbureaux lieten zich in totaal 25.000, meestal jonge mannen, inschrijven als oorlogsvrijwilliger voor Indië.Henk Aalders was met het Drentsbataljon 1.1.R.I één van de eersten die op 1 januari 1946 per schip naar Indië vertrok. Om aan de tropen te wennen zouden ze in Malakka een tussenstop maken.

Maar die duurde veel langer dan voorzien.
Ze mochten Indië niet in van de bevelhebber van de Britse troepen, die na de Japanse capitulatie ter plekke de taak hadden om het onafhankelijkheidsproces van Indonesië in goede banen te leiden.

Proclamatie Soekarno

Na de onafhankelijkheidsproclamatie van Soekarno op 17 augustus 1945, was er in Indië een opstand uitgebroken tegen alles wat Nederlands was. Extremistische strijdgroepen, de pemoeda’s, hielden huis onder de Nederlanders en de Indische Nederlanders en Chinezen. Tienduizenden, vooral vrouwen en kinderen, werden vermoord tijdens deze zogenoemde bersiap-periode.De Britse troepen probeerden de Nederlanders te beschermen, maar dat lukte aanvankelijk slechts gedeeltelijk.

Maart 1946 in Indië

Het Brits commando op Java geeft pas in maart 1946 toestemming aan de Nederlandse troepen, waaronder het Drents bataljon van Henk Aalders (foto boven in uniform), om vanuit Malakka naar Indië te komen.  Op 20 maart komen de Nederlandse militairen aan in de haven van Soerabaja. Ze worden gelegerd in de barakken van het voormalig Japanse interneringskamp op het Jaarmarkt terrein in Soerabaja. Het was voor hen de eerste kennismaking met Indië...

Naar Medan (Sumatra)

Op 2 november 1946 vertrekt het bataljon van Henk Aalders uit de haven van Soerabaja. Hun bestemming is Medan op Noord-Sumatra. De reis gaat via Batavia en een tussenstop in Singapore naar Medan. Op 13 november 1946 komen ze aan in de haven van Belawan, dat op een afstand van zo’n 30 kilometer van Medan ligt, en die per trein wordt afgelegd.

Patrouilles

Vanaf medio 1946 nemen Nederlandse troepen posities in en rond Medan in om de Nederlanders en de Indische Nederlanders te beschermen tegen de aanvallen van onafhankelijkheidsextremisten. Het bataljon 1.1.RI van Henk Aalders  wordt gestationeerd bij een bananenplantage even buiten Medan. In de tropische hitte is het hun eerste taak om er een verdedigingslinie aan te leggen van waaruit patrouilles kunnen worden gelopen.

Gesneuvelde

Bij een van de patrouilles sneuvelt Jan Hoving op 26-jarige leeftijd. Samen met andere soldaten, die bij gebrek aan een brancard zijn lichaam met geweren ondersteunen, waarbij Henk Aalders zijn hoofd vasthoudt, naar hun post. Jan Hoving wordt op Sumatra begraven. Later is hij herbegraven op het Nederlands Ereveld Lewigajah op Java. 

Vaak onzichtbare vijand

De strijd gaat onverminderd door. Dagelijks worden patrouilles gelopen om een vaak onzichtbare vijand op te sporen. Want de tegenstanders verschuilen zich meestal onder de bevolking van de kampongs of in het moeilijk doordringbare tropisch regenwoud. Bij een van de patrouilles wordt van een huis aan de rand van een kampong plotseling geschoten. Enkele Nederlandse soldaten vuren terug, zonder te kunnen zien wie zich in het huisje bevinden. Later blijkt dat daarbij een moeder met kind dodelijk zijn geraakt. Iets wat Aalders en zijn kameraden betreuren. Dit was geen opzet en niet de bedoeling , want zo vertelt Aalders: "Zoiets zouden wij nooit doen".

Herdenking

De gesneuvelde Indië militairen uit onze drie noordelijke provincies worden elk jaar herdacht. Dat gebeurt met een militaire plechtigheid op de Johannes Post Kazerne in Havelte. Het is de thuisbasis van het Johan Willem Friso Regiment. En het is ook de thuisbasis geworden voor de Indië-veteranen van de drie noordelijke provincies. Ook Henk Aalders, die bijna drie jaar in Indië diende, geeft er altijd acte de présence en heeft daar ook een krans gelegd voor de gesneuvelde kameraden van 1.1. RI, het Drents bataljon. Want de tijd in Indië zal Henk nooit vergeten: Indië is sindsdien een deel van zijn leven geworden en gebleven. 

Henk Aalders is in 2022 overleden. 


Het project 'Indië in je Ziel' van de Stichting Oorlogsverhalen is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Vfonds , het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.


 

Terug naar het overzicht