Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Jaap Bakker en Gésina Broerse

Jaap Bakker en Gésina Broerse

Oorlogsverhaal over Jaap Bakker en Gésina Broerse en hun Indisch-verzet. Ik ben Ineke Bakker en in 1951 geboren in het Onze Lieve Vrouwengasthuis in Amsterdam. Nederlands-Indië kende ik niet en ik ben ook nooit in Indonesië geweest.

Verhaal van mijn ouders

Het is niet mijn verhaal, maar dat van mijn ouders tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en hun Indisch-verzet tijdens de Japanse bezetting van Indië in de jaren 1942 tot 1945.
Ze heten Jaap Bakker en Gésina Broerse (foto onder).

Toen mijn ouders in 2001 en 2002 overleden, kwam hun hele Indië bibliotheek bij mij terecht. Behalve boeken waren er ook zorgvuldig bewaarde spullen in een Samsonite koffertje. Hier vond ik dagboeken van mijn moeder, met potlood geschreven, in oude schoolschriften. En verder papieren met op schrift gestelde ervaringen over de jaren van mijn ouders in Nederlands-Indië.

Moeder

Mijn moeder kwam vrijwillig als Rode Kruis zuster op het eiland Tarakan bij Borneo terecht. En op Tarakan begon op 10 januari 1942 de Tweede Wereldoorlog met de aanval van de Japanners in Nederlands-Indië. Ze kwam terecht in verschillende Japanse concentratiekampen. In een van deze kampen zette ze een naai-atelier op om vrouwen, die door slavenarbeid en mishandeling sterk verzwakt waren, een veiliger plek te bieden.

Vader

Mijn vader was KNIL militair en vocht als guerrillastrijder op Timor. Ook was hij betrokken bij de bevrijding van Nederlands-Indië die begon bij Tarakan en Balikpapan op Borneo (nu Kalimantan)

Erkenning

Toen ik zelf in 2004 begon met een cursus schrijven van ‘Levensverhalen’ kwam ik de verhalen van mijn ouders weer tegen. Ze hadden hun belevenissen op schrift gesteld om erkenning en rechtsherstel te krijgen en om in aanmerking te komen als verzetstrijders in Nederland-Indië tijdens de Japanse bezetting.
Beiden hebben het Verzetsherdenkingskruis gekregen (foto onder).

Het verhaal

Al schrijvende kwam ik steeds meer papieren tegen en werd het mij pas goed duidelijk wat een bijzonder leven zij al hadden gehad, nog voor ik geboren was. Het was het voor mij waard om hun verhalen te bundelen in een boek en na te laten aan familie en andere geïnteresseerden.
In de bijlage zijn de hoofdlijnen van het oorlogsverhaal van mijn ouders te lezen. Klik hiervoor op de oranje button hieronder.

Terug naar het overzicht