Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Namen > Johan Brouwer

Johan Brouwer

De arts Johan Brouwer werd krijgsgevangen gemaakt door het Japanse leger na de val van de havenstad Tjilatjap op Java in 1942. Hij werd daarna door de Japanners gedwongen als arts te werken in de kampen aan de Birma Spoorweg. In juni 1944 werd hij op transport gesteld naar Japan.

Dodenspoorweg

De Birma Spoorweg werd de dodenspoorweg genoemd. Het werk aan de 415 kilometer lange spoorlijn begon op 16 september 1942 en werd 16 maanden later voltooid De Japanners maakten op grote schaal gebruik van dwangarbeid door krijgsgevangenen. Zij moesten met mankracht de zware spoorrails en bielzen leggen en de houten brugdelen plaatsen. De Japanners waren wreed en meedogenloos. Er was sprake van uitdroging, ondervoeding, tropische ziekten, martelingen en executies.

Aantal doden

Tijdens de aanleg stierven per dag gemiddeld 75 gevangen arbeiders. In totaal heeft de aanleg van de Birmaspoorweg aan 99.044 gevangenen het leven gekost. Onder hen 2782 Nederlanders. Velen waren gevangengenomen KNIL-militairen en Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië.

Spoorweg klaar in juni 1944

In juni 1944 was de spoorweg klaar. De dwangarbeiders die het overleefd hadden, moesten zich melden voor transport naar Japan. De oorlogsindustrie had arbeiders nodig. Ook de artsen uit de kampen, zoals Johan Brouwer, werden ingedeeld bij de krijgsgevangenen en op transport gesteld naar Japan.

Getuige ondertekening capitulatie Japan

Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de oorlog tussen Japan en de Geallieerden. Keizer Hirohito van Japan gaf opdracht tot capitulatie na de verwoestende atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Op 2 september 1945 werd de onvoorwaardelijke overgave getekend aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri dat voor anker lag in de baai van Tokio.
Han Brouwer (2e rij, 2e van links op de foto) behoorde bij de eerste groep krijgsgevangenen, die werd vrijgelaten uit de kampen in Japan. Hij was getuige van de ondertekening van de onvoorwaardelijke overgave door Japan nu 75 jaar geleden . De overgave maakte een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost-Azië, en dus ook in Nederlands-Indië.

Verhaal verblijf Japan

Het verhaal over het transport naar en zijn verblijf in Japan van Johan Brouwer is opgetekend door zijn zoon Rob Brouwer. Vader Johan Brouwer is in 2009 overleden.


Het integrale oorlogsverhaal over Johan Brouwer in Japan is te lezen door op de oranje button hiernaast te klikken.


 

Terug naar het overzicht