Direct contact? Mail ons: info@oorlogsverhalen.com

Home > Thema's > Birma spoorweg

Birma spoorweg

Birma SpoorwegGeallieerde krijgsgevangenen van de Japanse bezetters werden tijdens de Tweede Oorlog gedwongen een spoorweg aan te leggen tussen Non Pladuk in Thailand en Thanbyauzayat in Myanmar (Birma). Ze noemden het de Dodenspoorlijn (Death Railway) of Brima Spoorweg.

415 km
Het werk aan de 415 kilometer lange spoorlijn begon op 16 september 1942 en werd 16 maanden later voltooid De Japanners maakten op grote schaal gebruik van dwangarbeid door krijgsgevangenen. Zij moesten met mankracht de zware spoorrails en bielzen leggen en de houten brugdelen plaatsen. De Japanners waren wreed en meedogenloos. Er was sprake van uitdroging, ondervoeding en tropische ziekten.

99.044 doden
Tijdens de aanleg stierven per dag gemiddeld 75 gevangen arbeiders. In totaal heeft de aanleg van de de Birmaspoorweg in de jaren 1942-43 aan 99.044 gevangenen het leven gekost. Onder hen 2782 Nederlanders. Velen waren gevangen genomen KNIL-militairen en Nederlanders uit toenmalig Nederlands-Indië.

De doden, die aanvankelijk langs de spoorweg werden begraven, zijn later (her)begraven op drie erevelden: Chungkai en Kanchanaburi in Thailand en Thanbyuzayat in Birma. Deze werden aangelegd op initiatief van de Commonwealth War Graves Commission, de Britse zusterorganisatie van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Documentaire

In samenwerking met de Oorlogsgravenstichting heeft Pia Media in het kader van het project ‘Elk oorlogsgraf heeft een verhaal’ een documentaire gemaakt over 2 kleinkinderen van Nederlandse oorlogsslachtoffers die aan de Birma Spoorweg moesten werken: 'Mijn opa werkte aan de Birma Spoorweg


                                                                                                                                         Bron tekst: Wikipedia/Pia Media
Foto: Pia Media