Josine van Aggelen
Het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen over de Japanse luchtaanval op Broome in Zuid-West Australië op 3 maart 1942, waarbij haar ouders omkwamen. Samen met haar ouders zat ze in een Catalina vliegboot van het Nederlandse leger, die met een luchtbrug naar Austalië duizenden Nederlandse evacués uit Java vervoerde in verband met de naderende bezetting door de Japanners van Nederlands-Indië.
In de video vertelt Josine hoe onder haar ogen haar beide ouders omkwamen bij de luchtaanval en hoe zij in het water terecht kwam. Ze kon een beetje zwemmen. Dat had ze geleerd op Java waar zij en haar ouders woonden.
Moederziel alleen dreef de 7 jarige Josine (foto rechts) verdwaasd in het water van Roebuck Bay en wist niet meer wat te doen.
Plotseling kwam er een man langs die goed kon zwemmen en haar al zwemmend op zijn schouder meenam en onder water duwde als er vanuit de Japanse gevechtsvliegtuigen in het water werd geschoten. Zo wist Josine veilig de wal te bereiken.
Wie de man was die haar redde, heeft ze nooit geweten.
Zoektocht naar redder
Documentairemakers Michiel Praal en Pia van der Molen, die in opdracht van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting een documentaire maakten over de slachtoffers van de aanval op Broome, hebben 73 jaar later in Australië de redder van Josine na een uitgebreide zoektocht opgespoord. Het was Charles
d'Antoine (foto rechts), die tijdens de Japanse luchtaanval in het water sprong en al zwemmend 2 meisjes redde. Eén van hen was Josine.
Hiermee is de liefste wens van de inmiddels 87 jarige Josine van Aggelen vervuld: eindelijk weet ze wie haar toen gered heeft...
Onverwacht vervolg door tv-uitzending
Het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen heeft een onverwacht vervolg gekregen. Werd eerder de man opgespoord die haar in 1942 uit het water van de baai van Broome redde, nu is zij in contact gekomen met de dochter van de Nederlandse man, die haar aan wal destijds eerste hulp heeft gegeven.
TV uitzending
Anja Juta ziet in de door het themakanaal ONS uitgezonden tv-documentaire over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Roebuck Bay, nabij Broome, West-Australië, het oorlogsverhaal van Josine van Aggelen. Ze wordt uit het water gered door -wat later blijkt uit de zoektocht ter plekke van de documentairemakers Michiel Praal en Pia van der Molen- Charles d’Antoine, een aboriginal uit Broome.
Luitenant-ter-zee Juta
Anja Juta is de dochter van wijlen kapitein-luitenant-ter-zee waarnemer H. M. Juta. Hij en zijn echtgenote maakten ook de verschrikkingen van Broome mee. In de jaren zestig tekende Juta zijn herinneringen over deze gebeurtenissen op in een boekje met als titel: ‘Het Broome Drama’. Anja kent dit boekje, ze heeft het vele malen gelezen. Ze herkent onmiddellijk het verhaal van Josine dat ze op televisie zag, omdat haar vader in zijn boekje er over schrijft:
“Op een zaal trof ik in een hospitaalbed een meisje aan met een bloederige lap tegen het oor. Zij was een jaar of zes en noemde zich Willy van Aggelen. Nadat ik de wond had gereinigd en bekeken, kwam ik tot de conclusie dat een mitrailleurkogel rakelings langs haar slaap was gegaan en de oorschelp had doorboord.
In het bed er naast lag de 6-jarige zoon van mevrouw Doorman. Zijn moeder zat naast het bed en hield zich met hem bezig. Ik maakte een opmerking over geluk hebben, maar zij keek mij waarschuwend aan en zei heel zacht: “Haar beide ouders zijn dood.” Als je zoiets hoort is het alsof een koude hand om je hart grijpt en ondanks de hitte kon ik een rilling niet onderdrukken. De wond was beslist niet ernstig maar wel moeilijk te verbinden, en terwijl ik met haar bezig was vertelde zij mij zelf: “Pappie en Mammie zijn dood, zij zijn verdronken en ik wil hier weg en gauw naar huis"
Anja Juta beseft dat het verhaal van haar vader overeenkomt met wat zij zag in de tv-documentaire, maar haar vader vertelt over een Willy van Aggelen en in de documentaire gaat het over Josine van Aggelen. Een andere naam dus. Anja belt de makers van de documentaire en vertelt het verhaal van haar vader. Die kunnen haar vertellen dat Willy en Josine dezelfde persoon zijn. Ze heeft haar voornaam veranderd van Willy naar Josine omdat er al zoveel Willy’s in de familie waren.
Ontmoeting Anja Juta en Josine van Aggelen
Op een vrijdagochtend in oktober 2018 gaat bij Josine de deurbel. Er staat een vreemde vrouw op de stoep: Anja Juta. Zij vertelt haar wat haar vader destijds voor de kleine Josine gedaan heeft. Een ontroerde Josine laat Anja binnen. Daar krijgt Josine het boekje van Anja’s vader overhandigd.
En zo kan Josine zelf lezen dat zij niet alleen uit het water gered is door een aboriginal, maar daarna opgevangen en liefdevol verzorgd is door luitenant-ter-zee Juta. Ze heeft ook dit nooit geweten. Totdat Juta’s dochter die vrijdag bij haar aanbelde om dit heugelijke nieuws aan Josine te vertellen: 76 jaar na dato…